Deel deze spotlight

Zwevende trap constructie

Tekst
BeeldXYTO Media

Een zwevende trap constructie blinkt uit door het bijzondere design en past perfect in een modern interieur. Bijvoorbeeld in een woonkamer waarin een trap zichtbaar aanwezig is of in een grote hal. Door een zwevende trap constructie te plaatsen, is er sprake van een mooie eyecatcher en zeker vergeleken bij een traditionele uitvoering.

Wat is een zwevende trap?

Een zwevende trap is een uitvoering, waarbij er maar aan één zijde sprake is van een draagconstructie. De traptreden hebben onderling bovendien geen verbinding met elkaar. Het lijkt daarom alsof de treden in de lucht zweven en hierdoor ontstaat er een schitterend design. De traptreden zijn aan de andere kant wel bevestigd aan een constructie en deze kan bestaan uit een trapboom of uit de wand. De treden van de zwevende trap steken dan als het ware de ruimte in en lijken uit de muur te komen. Er ontstaat een ruimtelijk effect door de open aanblik. Dit zorgt er dan ook voor dat een zwevende trap onder meer perfect is om toe te passen in een strak en modern interieur.


Voorwaarden voor zwevende trap constructie

Het is niet zo dat iedere ruimte zich leent om een zwevende trap constructie te plaatsen. Er zijn namelijk voorwaarden op van toepassing. De stevigheid van de wand speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Er komt nogal wat druk te staan op de traptreden als deze worden belast. Dit komt door de verplaatsing van het gewicht van de ene naar de andere trede. Hierdoor is er in elk geval een muur nodig met een grote draagkracht. Bij oudere woningen is het daarom soms lastig om een zwevende trap constructie te plaatsen. Er dient dan veelal eerst een renovatie plaats te vinden. Het is wat dat betreft gemakkelijker om een zwevende trap in een nieuwbouwwoning te plaatsen, omdat de draagkracht van de muren dan doorgaans voldoende is.


Draagconstructie in wand of trapboom

De constructie voor een zwevende trap is op verschillende manieren uit te voeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de traptreden uit de wand te laten komen. In dit geval is er sprake van een opende zwevende trap. Een andere uitvoering is mogelijk door de zwevende treden tussen twee muren te plaatsen. Een derde optie is om de zwevende trap aan een trapboom te bevestigen. De trapboom kan dan bijvoorbeeld bestaan uit een metalen frame dat als constructie aan elkaar is gelast.


Zwevende trap tussen twee wanden

Het plaatsen van een zwevende trap tussen twee wanden biedt uitkomst in bestaande woningen, waarbij er geen renovatiewerkzaamheden nodig zijn. De traptreden vinden dan namelijk steun in twee muren, zodat er in verhouding minder draagkracht nodig is. Toch blijft het ook dan belangrijk om vooraf de stevigheid van beide muren te controleren. Bij onvoldoende draagkracht levert dat problemen op bij het dragen van het gewicht bij het belopen van de traptreden. Indien er sprake is van een constructie met montage tussen twee wanden komen er aan elke kant beugels die onzichtbaar weg te werken zijn.


Trapboom plaatsen

Het plaatsen van een trapboom als zwevende trap constructie neemt veel tijd in beslag. Doorgaans krijgt de trapboom een plek tegen een betonmuur aan. In dat kader dient er ook rekening gehouden te worden met het pleisterwerk. Bij een trapboom dient de muur eveneens over de nodige draagkracht te beschikken. Wat dat betreft dient de muurdikte in elk geval 14 centimeter te zijn.


Denk aan de veiligheid

Het is bij een zwevende trap constructie met één open zijde belangrijk om aan de veiligheid te denken. Een dergelijke trap is bijvoorbeeld niet veilig voor kleine kinderen en dit geldt eveneens voor mensen die te maken hebben met evenwichtsproblemen. Er zijn wel veiligheidsmaatregelen te nemen door de open zijde van een zwevende trap constructie dicht te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een trapleuning aan te brengen of door voor een glazen stootbord te kiezen.

Gepubliceerd op7 maart 2023 om 11:45
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga