Deel deze spotlight

Zolder inrichten: mogelijkheden

Tekst
BeeldXYTO Media

Een zolder is maar al te vaak een ruimte die dient voor de opslag van spullen die je nooit meer gebruikt. Dat is jammer, want een zolderruimte biedt veel mogelijkheden om er een functionele kamer van te maken. Je kan een zolder inrichten als slaapkamer, maar ook als werkruimte om een thuiswerkplek te creëren of er zelfs een extra badkamer van maken. Zo zijn er verder mogelijkheden om al je boeken een plekje te geven en de zolder om te toveren tot een eigen bibliotheek. Bedenk daarom eerst welke functionele functie je de zolderruimte wilt geven om daarna met de inrichting aan de slag te gaan.

Zorg voor daglicht

Een zolder is meestal een ruimte waarin daglicht beperkt aanwezig is. Het is dan ook aan te raden om meer daglicht te creëren door een groter dakraam te plaatsen. Ben je toch bezig met het verbouwen van de zolder dan kan je ook een dakkapel laten realiseren. Je zorgt hiermee voor meer daglicht, maar eveneens voor meer ruimte.


Benut de schuine zijden

Een zolder met schuine wanden is niet altijd praktisch, want de looproute is in dat geval beperkt. Onder de schuine zolderwanden is er echter wel veel ruimte beschikbaar en die kan je optimaal benutten. Bijvoorbeeld door er kastruimte op maat van te maken. Kijk ook meteen naar andere hoeken en plekken die te benutten zijn als opbergruimte.


Isoleer de zolder

Maak je van de zolder een slaapkamer, werkruimte of hobbykamer dan is het aan te raden om isolatie aan te brengen. Zolderisolatie zorgt ervoor dat de warmte in de zomer buiten blijft en houd de warmte in de winter juist binnen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je van de zolder een aangename plek maakt om comfortabel tijd door te brengen. Bovendien zorgt zolderisolatie voor een lagere energierekening.


Demp geluiden

Bij het inrichten van een zolder is het aan te raden om voor een geluiddempende vloerbedekking te kiezen. Doe je dat niet dan hoor je elke voetstap op zolder beneden doorklinken. Je kan ook voor een tussenoplossing kiezen door bijvoorbeeld een zoldervloer te voorzien van een groot vloerkleed. Heb je isolatie aangebracht? Dan dempt de isolatie eveneens geluid. Mocht je van de zolder een muziekkamer willen maken dan is het ook een optie om de wanden akoestisch te isoleren.


Verlichting op zolder

Het is belangrijk om voldoende verlichting te hebben op zolder. Naast natuurlijk daglicht zorg je daarom voor verlichting die aansluit bij de functie van de zolderruimte. Denk bijvoorbeeld aan een plafondlamp als je er een slaapkamer van maakt, maar ook aan sfeerverlichting. Bij een laag plafond is het niet handig om een hanglamp op te hangen, want dan is de kans groot dat je er regelmatig tegenaan loopt en je hoofd stoot.


Kleurstelling

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de kleurstelling. Een kleine ruimte is het beste af te werken met lichte kleuren, zodat er een ruimtelijk effect ontstaat. Wil je wat meer kleur aanbrengen dan kan je dat onder meer doen met woonaccessoires of door een kleurrijk kunstwerk aan de muur op te hangen.

Gepubliceerd op21 mei 2024 om 12:27
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga