Deel deze spotlight

Zithoek inrichten doe je zo

Tekst
BeeldXYTO Media

Een zithoek inrichten in je woonkamer begint met het maken van een plattegrond. Je krijgt daarmee een goed beeld van de ruimte en van de mogelijkheden. Bijvoorbeeld als het gaat om de keuze voor een bepaalde bank, zoals een tweezitsbank, U-bank of een set banken. Bij het maken van een indeling kan je kijken welk type bank het meest geschikt is voor het inrichten van de zithoek.

Zithoek inrichten: bank als uitgangspunt

Bij het inrichten van een zithoek is de keuze voor een bank het uitgangspunt. Dit komt omdat het een meubel betreft dat doorgaans de meeste ruimte inneemt. De plattegrond met indeling en het type bank vormen de basis, waarbij het belangrijk is om de maximale maten vast te stellen. Let daarbij op de lengte van de bank, maar ook op de breedte en uiteraard op verlengstukken als je voor een hoekbank kiest. Neem deze maten mee naar de meubelwinkel als je op zoek gaat naar een bank.


Bepaal het materiaal van de bank

Het is voordat je op zoek gaat naar een bank om de zithoek in te richten aan te raden te bepalen welk materiaal je voorkeur heeft. Een leren bank heeft een hele andere uitstraling dan een bank van stof. Bovendien zijn er allerlei soorten stoffen om een keuze uit te maken, zoals ribstof, velours of microvezel, maar ook fijn geweven stof of structuurstof. Heb je jonge kinderen of huisdieren? Dan houd je daar rekening mee bij het maken van een keuze voor het ideale materiaal.


Kleur en stijl van de meubels afstemmen

De bank blijft het uitgangspunt bij het inrichten van je zithoek, waarbij je uiteraard een voorkeur hebt voor een bepaald design en kleur. Daar zijn de andere meubels in de zithoek op af te stemmen, zoals wanneer je een bijpassende salontafel en televisiemeubel gaat aanschaffen. Je kan ook de keuze maken om multifunctionele meubels te kopen, zoals verschillende tafeltjes die gezamenlijk als salontafel voor de bank neer zijn te zetten.


Raambekleding kiezen

De meubels hebben een grote invloed op de sfeer en uitstraling, maar dit geldt eveneens voor de raambekleding. Wil je veel licht naar binnen laten of juist optimale privacy creëren? Kijk wat het beste bij je zithoek past en houd rekening met de stijl en kleuren. Je kan bijvoorbeeld bamboe jaloezieën aanschaffen, maar ook voor inbetween gordijnen kiezen of rolgordijnen laten aanbrengen.


Denk aan de verlichting

In de zomer heb je de verlichting maar weinig aan, maar als het in de middag vroeg donker is dan speelt het licht een belangrijke rol in de zithoek. Het is handig om in elk geval op een plek verlichting te plaatsen die de hele kamer verlicht, zoals een plafondlamp. Daarnaast is het ideaal als je een mooie vloerlamp plaatst of een leeslampje bij je zithoek hebt als je graag een boek of de krant mag lezen. Naast het design van de lampen is het ook belangrijk om met de lichtbron zelf rekening te houden. Er zijn verschillende soorten lichtbronnen, zoals ledlampen die een specifieke lichtsfeer uitstralen.


Woondecoratie in je zithoek

Als alle meubels staan, de raambekleding hangt en de verlichting is aangebracht, zie je wat er nog ontbreekt. Decoratie en woonaccessoires maken je zithoek helemaal af. Boven de bank aan de muur kan je bijvoorbeeld een schilderij neerhangen of foto’s met de mooiste herinneringen. De salontafel leent zich perfect om kaarsen of een vaas met bloemen neer te zetten. Verder is er een natuurlijke sfeer en uitstraling te realiseren door kamerplanten een plek te geven in jet zithoek.

Gepubliceerd op23 april 2024 om 12:20
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga