Deel deze spotlight

Welke soorten aanstekers zijn er?

Tekst
BeeldXYTO Media

Als je een aansteker koopt dan kun je kiezen uit talloze modellen. Het meest bekend is de aansteker in zakformaat. Deze aanstekers zijn meestal wegwerp, als het vloeibare butaan gas wat erin zit op is dan kan deze aansteker niet worden nagevuld. Het voordeel is dat ze vrij goedkoop zijn en te koop in talloze kleuren. Ze worden vaak gebruikt door bedrijven die hun naam erop laten drukken om hun onderneming te promoten.

De aansteker met navultank

Er zijn ook gasaanstekers die je kunt navullen. Er zijn aparte tankjes voor te koop. Als het tankje leeg is verwijder je dit en klikt eenvoudig een nieuwe in. Daarna kun je de aansteker weer gewoon gebruiken. Grotere aanstekers, die worden gebruikt voor het aansteken van het fornuis of kaarsen, hebben vaak een mogelijkheid om ze met een flesje gas bij te vullen. Deze zijn te koop in grotere warenhuizen.

De benzine aansteker

Een benzine aansteker is een stuk robuuster dan een wegwerp aansteker of een hervulbare gasaansteker. Het grote voordeel van de benzine aansteker is dat deze ook goed werkt als het koud of vochtig is. Ze worden dan ook vaak gebruikt op buitenplaatsen of om bijvoorbeeld vuurwerk aan te steken op Oudjaarsavond of bij een evenement. Je kunt deze aansteker gemakkelijk bijvullen door er nieuwe benzine in te doen. Dit is uiteraard wel een secuur klusje dat je alleen moet doen als je weet wat je doet. Zorg altijd voor voldoende ventilatie.

De elektrische aansteker

Als je niet van de wegwerp producten bent en aanstekers op benzine wat te spannend vindt, dan kun je kiezen voor een elektrische aansteker. Die worden opgeladen met een usb kabel. De vlam wordt gevoed met stroom en is dus ook milieuvriendelijk. Hoewel een aansteker niet heel veel CO2 uitstoot is het toch weer een kleine bijdrage aan een beter milieu. Deze aanstekers zijn er in diverse uitvoeringen en prijsklassen. Ze worden ook vaak gebruikt door bedrijven voor promotie. Je kunt er de naam van je bedrijf op laten drukken.

Een aansteker voor kaarsen en fornuizen

Een kaars aansteken gaat het makkelijkst met een grote aansteker. Die kun je ver van de warmtebron houden. De kans is dan een stuk kleiner dat je je vingers brandt. Ook voor het gasfornuis is zo’n lange aansteker handig. Zeker als het gaat om een grote pit of een wokbrander. Vooral die laatste geeft grotere vlammen waar je je gemakkelijk aan kunt branden.

Aanstekers in diverse kleuren

Naast verschillende modellen zijn er natuurlijk ook talloze kleuren waarin een aansteker kan worden geleverd. Je kunt de kleur afstemmen op je persoonlijke voorkeur. Als je aanstekers wilt laten bedrukken voor je bedrijf dan is het handig om een kleur te kiezen die goed contrasteert met de kleuren van je bedrijfslogo. Het zou immers zonde zijn als de tekst nauwelijks te lezen is. Als je aanstekers laat bedrukken krijg je altijd een proefdruk per e-mail. Bekijk die dus goed voordat je akkoord geeft voor de opdracht.

Gepubliceerd op9 december 2023 om 0:00