Deel deze spotlight

Welk keukenblad is het beste?

Tekst
BeeldXYTO Media

Ben je bezig met het verbouwen of herinrichten van je keuken dan is de keuze voor een keukenblad medebepalend voor de uitstraling en sfeer. Het materiaal speelt daarbij een belangrijke rol met betrekking tot de structuur, maar de kleur natuurlijk ook. Welk keukenblad het beste is, hangt verder af van je persoonlijke voorkeur. Elk soort keukenblad heeft wat dat betreft unieke eigenschappen en varieert daarbij in prijs.

Budgetvriendelijke keukenblad

Wil je zo voordelig mogelijk je keuken van een nieuw keukenblad voorzien dan is kunststof een uitstekende keuze. Een keukenblad van kunststof is onder meer verkrijgbaar bij bouwmarkten met keuze uit allerlei designs en kleuren. Heb je een landelijk ingerichte keuken dan staat een houtlook daar mooi bij. Er zijn ook effen werkbladen voor een strakke en moderne keuken net als natuursteenlook keukenbladen van kunststof. Het voordeel van kunststof is dat de afwerking slijtvast en hygiënisch te noemen is. Let wel op bij hete pannen, want deze zet je het beste niet rechtstreeks op een kunststof aanrechtblad.


Keukenblad van rvs

Een rvs keukenblad is een prima keuze als je de keuken een industriële look wilt geven. Overigens combineert rvs als materiaal uitstekend met bijvoorbeeld hout en glas. Het materiaal is bovendien hygiënisch, maar ook hittebestendig en krasvast. In vergelijking met een kunststof aanrechtblad is rvs wel wat gevoeliger voor krasjes. Daarom is het altijd aan te raden snijplanken te gebruiken voor het snijden van groenten en vlees. Keukenbladen van rvs worden onder meer gebruikt in professionele keukens. Dit toont aan dat het materiaal aan hoge eisen voldoet, zoals deze in professionele keukenomgeving van toepassing zijn.


Houten keukenblad

Een houten keukenblad heeft een warme en natuurlijke uitstraling. De populariteit van dit type aanrechtblad neemt de laatste jaren af. Dit heeft onder meer te maken met de minder praktische eigenschappen. Hout is nu eenmaal minder hittebestendig, gevoelig voor krasjes en niet goed bestand tegen vocht. Een houten aanrechtblad is wel mooi te houden, maar dan moet je er wel veel aandacht aan besteden. Bijvoorbeeld door het hout optimaal schoon te houden en periodiek met olie te behandelen.


Natuursteen keukenblad

Een keukenblad van natuursteen is stijlvol en heeft naast een natuurlijke uitstraling een klassieke look. Het is wel belangrijk om het juiste soort natuursteen te kiezen. Een aanrechtblad van marmer is krasgevoelig en enigszins poreus. Een aanrechtblad van hardsteen is hittebestendig en heeft een verweerd en authentiek design. Dit type natuursteen is het beste te impregneren om het keukenblad in een goede conditie te houden. Een nadeel van natuursteen is dat het duurder is en minder goed bestand is tegen agressieve schoonmaakmiddelen en zuren. Er zijn ook nog andere soorten natuursteen voor werkbladen in de keuken te onderscheiden, zoals graniet en composiet (natuursteen en kunsthars).


Keukenblad van beton

Een keukenblad van beton heeft net als een rvs aanrechtblad een industriële uitstraling. Beton staat voor robuustheid en past bij verschillende soorten keukenstijlen. Het is hard materiaal dat bestand is tegen hitte, tegen een stootje kan en is duurzaam. Er zijn meerdere afwerkingsopties voor een aanrechtblad van beton. Bijvoorbeeld door een PU-coating aan te brengen of door olie of was te gebruiken. Daarnaast kan je een betonnen keukenblad met siliconen impregneren. Door een beschermende laag aan te brengen, is het beton beschermd tegen vlekken en vloeistofdicht.


Corian keukenblad

Een Corian keukenblad wordt gemaakt van massief plaatmateriaal waar bauxiet het hoofdbestanddeel van vormt. Dit materiaal is slijtagebestendig en schilfert niet snel. Een nadeel is dat een Corian keukenblad niet hittebestendig is. Daarom moet je hete pannen nooit rechtstreeks op een Corian aanrechtblad plaatsen. Eem groot voordeel van dit materiaal is dat het een tijdloos karakter heeft en in een lange levensduur voorziet.Gepubliceerd op26 december 2023 om 9:59
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga