Deel deze spotlight

Wat zijn inbetween gordijnen?

Tekst
BeeldXYTO Media

Inbetween gordijnen laten licht door en zijn ideaal om de inkijk vanaf buiten naar binnen te beperken. De semitransparante stof is net wat dikker dan die van vitrage en dunner dan die van gordijnen. Je kan prima door inbetween gordijnen naar buiten kijken, maar andersom is het zicht beperkt. Je creëert er wat dat betreft meer privacy mee in huis. Het handige is uiteraard dat je naar wens de inbetween gordijnen open en dicht kan schuiven. Bovendien is er met dit type raambekleding ook nog sprake van een decoratief effect. Je interieur krijgt hierdoor een meer warme uitstraling met een gezellige en knusse sfeer.

Mooi lichtinval

Een voordeel van inbetween gordijnen is dat je hiermee een mooie lichtinval in je interieur krijgt. Daarbij heb je de mogelijkheid om de kleur en dikte te bepalen om zo invloed uit te oefenen op de gewenste lichtinval en sfeer. Je profiteert daarom niet alleen van meer privacy, maar ook van een uniek en bijzonder licht.


Dicht of open

Inbetween gordijnen zijn geschikt om naar keuze dicht te schuiven of open te houden. Je kan op deze manier zelf bepalen wanneer je meer privacy in je interieur wenst. Schijnt het zonnetje buiten en heb je last van de lichtinval? Dan kan je het zonlicht natuurlijk dempen. Als de duisternis invalt, is het wel zo dat passanten de gelegenheid krijgen door de gesloten inbetween gordijnen naar binnen te kijken als je lampen hebt branden. Wil je dit voorkomen dan zijn er overgordijnen nodig die de privacy weer optimaliseren.

Combinaties met inbetween gordijnen

Inbetween gordijnen zijn prima te combineren met overgordijnen of met een ander type raambekleding, zoals rolgordijnen. Dit is ideaal als je in de avond als het donker is niet wilt dat mensen van buiten bij je naar binnen kijken. Voor wat betreft de uitvoering en kleuren zijn er allerlei combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld door voor eenzelfde kleur te kiezen. Of door de voorkeur te laten uitgaan naar een contrasterende kleur. Uiteraard staat het ook prachtig om voor eenzelfde kleur in een andere tint te kiezen.


Inbetweens voor verschillende ruimtes

De meeste mensen kiezen voor inbetween gordijnen in de woonkamer. Het is echter ook mogelijk om inbetweens in een keuken op te hangen. Bijvoorbeeld als je de keuken over grote en hoge ramen beschikt. Wil je inbetweens in de slaapkamer dan is het wel aan te raden om voor een combinatie met andere raambekleding te kiezen. Inbetween gordijnen hebben namelijk geen verduisterende werking. Dit betekent dat het licht van een straatlantaarn bijvoorbeeld hinderlijk in je slaapkamer kan schijnen. Dit type gordijn is overigens minder geschikt om in de badkamer toe te passen. In de badkamer is er namelijk sprake van een hogere vochtigheidsgraag.


Kleur, design en plooi

Inbetween gordijnen zijn in allerlei soorten verkrijgbaar net als in de meest uiteenlopende kleuren. Je kan wat dat betreft rekening houden met je eigen voorkeuren en de keuze voor een design en kleur op het interieur afstemmen. Heb je lichte kleuren in je interieur dan staat het mooi om de inbetweens eveneens in een lichte kleur uit te voeren. Heb je meer donkere kleuren in huis dan kan je voor een donkere tint inbetweens kiezen. Verder is het belangrijk om op de plooi te letten. Een enkele plooi wordt eenmaal gevouwen en gestikt en een dubbele plooi twee keer. De uitstraling is dan net even anders. Zo heb je ook de mogelijkheid om voor een zogenoemde waveplooi te kiezen.


Gepubliceerd op31 oktober 2023 om 13:58
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga