Deel deze spotlight

Wat zijn de meest duurzame vloeren?

Tekst
BeeldXYTO Media

Bij het inrichten van woningen en bedrijven speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Dit begint al bij de keuze voor een vloer. Er zijn wat dat betreft verschillende soorten duurzame vloeren te onderscheiden. Daarnaast is er een verdere selectie te maken om uit te komen bij de meest milieuvriendelijke vloer. De impact op het milieu is in elk geval te beperken door bewust een keuze te maken voor een duurzame vloer.

Kenmerken en productiewijze

Er zijn verschillende soorten duurzame vloeren te onderscheiden, waarbij de kenmerken en wijze van productie een rol spelen. Om te bepalen of een vloer duurzaam is, kan je bijvoorbeeld kijken naar de benodigde grondstoffen en de impact op het milieu. Daarbij speelt het transport ervan eveneens een rol, want daar is energie voor nodig net las voor het productieproces.


Een belangrijk kenmerk van duurzame vloeren betreft het materiaal. Wat dat betreft zijn biobased materialen duurzaam, want de materialen hiervan zijn op een natuurlijke wijze hernieuwbaar. Denk maar aan hout net als aan bamboe of linoleum. Het is mogelijk om bij de aanschaf op aanwezige keurmerken te letten, bijvoorbeeld op het FCS-keurmerk. Dit geeft aan dat er sprake is van gecertificeerd hout dat voortkomt uit een duurzaam beheerd bosgebied.


De levensduur van duurzame vloeren speelt eveneens nog een rol net als de herbruikbaarheid van materialen. Vastgelijmd laminaat is bijvoorbeeld niet opnieuw te gebruiken, maar de planken van een massief houten vloer wel.


Wat is de meest milieuvriendelijke vloer?

Milieucentraal stelt dat er niet specifiek één enkele vloer is die bovenaan staat in de lijst met milieuvriendelijke vloersoorten. Er spelen namelijk verschillende aspecten een rol bij duurzame vloeren, variërend van de grondstoffen tot productie en van transport tot uitvoering. Het is wel goed om te weten dat een duurzame vloer extra milieuvriendelijk is als deze over een lange levensduur beschikt.


Verder is er voor wat betreft houten vloeren een onderscheid te maken als het om voordelen voor het milieu gaat. Een vloer van massief hout is wat dat betreft extra milieuvriendelijk in vergelijking met lampelparket of laminaat. Dit heeft ermee te maken dat massieve vloerplanken van hout langer meegaan. Er is ook minder energie nodig om een houten vloer te maken dan voor een laminaatvloer.


Bamboevloeren die van een FSC-keurmerk zijn voorzien, behoren eveneens tot milieuvriendelijke vloeren. Kurk en linoleum zijn biobased materialen en hier zijn eveneens duurzame vloeren van te maken.


Wat is duurzamer PVC of hout?

PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof en hout is een natuurlijk materiaalsoort. Het verschil is dat hout biobased materiaal is en dat pvc als petrobased materiaal te zien is. Kunststof komt voort uit aardolie en deze bron raakt een keer op. Op het eerste geschikt lijkt pvc wat dat betreft dan ook minder duurzaam te zijn dan hout dat op natuurlijke wijze weer groeit.


Het productieproces van pvc voldoet aan Europese regels en is bovendien sterk verduurzaamd. Daar komt bij dat pvc vloeren in een lange levensduur voorzien tot wel dertig jaar. Er is maar weinig onderhoud nodig in vergelijking met het onderhoud van een houten vloer. Pvc vloeren zijn uitgevoerd met een sterke slijtlaag en hoeft alleen schoongemaakt te worden. Bij een houten vloer is er extra onderhoud nodig, zoals het periodiek in de olie of in de was zetten.


Met betrekking tot de levensduur geldt dat een houten vloer duurzamer is dan een pvc vloer. Een houten vloer kan met het juiste onderhoud 15, 40 tot wel 100 jaar meegaan. Bovendien komen massief houten vloerplanken voor hergebruik in aanmerking. Het is natuurlijk wel de vraag of een houten vloer tientallen jaren in het interieur blijft liggen of dat bewoners in de loop der tijd aan een andere vloer toe zijn.

Gepubliceerd op10 maart 2023 om 15:09
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga