Deel deze spotlight

Wat kost een houten visgraat vloer?

Tekst
BeeldXYTO Media

De populariteit van een houten visgraat vloer is de laatste jaren enorm toegenomen. Dit is onder meer te danken aan de luxe en warme look, maar ook aan het natuurlijke karakter. Ben je ook aan het overwegen om een houten visgraat vloer te plaatsen? In dat geval is het onder meer van belang om te weten wat een houten visgraat vloer kost. Daarom krijg je hier inzicht in welke factoren een rol spelen bij het bepalen van de prijs van een houten visgraat vloer.

Soort houten visgraat vloer

Het soort houten visgraat vloer heeft invloed op de kosten. Er zijn allerlei variaties van houten visgraat vloeren verkrijgbaar van uiteenlopende merken. De prijzen lopen dan ook uiteen voor bijvoorbeeld massief houten vloerdelen en lamelparket. Lamelparket is goedkoper omdat bij deze vloer alleen de bovenste laag van massief hout is gemaakt. Je hebt wat dat betreft de mogelijkheid om rekening te houden met je budget.


Houtsoort en noesten

Met betrekking tot de houtsoort zijn er ook allerlei variaties mogelijk, zoals met de keuze voor eikenhout of jatoba hout. Deze laatstgenoemde houtsoort is een tropische houtsoort en deze is duurder dan een eikenhouten visgraat vloer. Verder kost een houten visgraat vloer meer als de vloerdelen over weinig noesten beschikken.

Type ondervloer

Bij het aanbrengen van een houten visgraat vloer is het belangrijk om een ondervloer aan te brengen. Net als dat er prijsverschillen van toepassingen zijn bij het kopen van een houten visgraat vloer geldt dat ook voor de ondervloer. Er zijn wat dat betreft verschillende typen ondervloer beschikbaar om een keuze uit te maken.

Plinten of geen plinten

Bij de keuze voor een houten visgraat vloer heb je de mogelijkheid om de randen bij de wanden af te werken met plinten ofwel met band en een bies. Houten vloerdelen zijn zonder plinten te leggen om een strakke look in je interieur te realiseren. De vloer eindigt dan tegen de wand. Kies je voor een afwerking met plinten dan komen er extra kosten overheen. Je betaalt namelijk voor de band en bies, want deze maken onderdeel van de materiaalkosten.

Grootte van de houten vloerdelen

De grootte van de houten vloerdelen is een prijsbepalende factor. Doorgaans is het zo dat des te groter de houten vloerdelen zijn des te hoger de prijs is per m2. Grote vloerdelen voor een houten visgraat vloer zorgen overigens voor een rustige sfeer in het interieur.

Afwerking houten visgraat vloer

De afwerking van een houten visgraat vloer heeft invloed op wat de totale kosten zijn. Er zijn allerlei kleuren om uit te kiezen, waarmee lamelparket is uit te voeren. Het afwerken van een visgraat vloer in een donkere tint is duurder dan een witte houten visgraat vloer. Dit heeft te maken met het aantal behandelingen dat de vloer krijgt om de gewenste kleur te realiseren. Bij de afwerking van de houten vloerdelen zijn er verschillende opties, zoals transparante lak of kleurlak, maar ook een afwerking met olie.

Oppervlakte van de kamer

De oppervlakte van de kamer bepaalt het aantal vierkante meters. De grootte van de ruimte heeft wat dat betreft bij het aanbrengen van een houten visgraat vloer invloed op de totale kosten. Het is bovendien afhankelijk van de moeilijkheidsgraad hoeveel tijd het kost om de vloer in visgraatpatroon te leggen. Een woonkamer met veel hoeken, uitsteeksels of nissen kent een hogere moeilijkheidsgraad dan een rechttoe rechtaan woonkamer. De complexiteit heeft dan ook invloed op de totale kosten van een houten visgraat vloer.

Gepubliceerd op1 augustus 2023 om 15:01
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga