Deel deze spotlight

Wat kost een badkamer renoveren?

Tekst
BeeldXYTO Media

Wil je een badkamer renoveren en weten wat het kost? De kosten zijn afhankelijk van de omvang van de renovatie, materiaalkeuze en luxeniveau. De gemiddelde kosten lopen uiteen van 7.000 euro tot 20.000 euro. De grootte van je badkamer heeft uiteraard invloed op de kosten net als de keuze om wel of niet al het sanitair en kranen te vervangen. Indien er leidingen moeten worden verlegd, brengt dit extra kosten met zich mee.

Badkamer renoveren: kosten materiaal

Het materiaal dat je nodig hebt om een badkamer te renoveren, is een grote kostenpost. Denk maar aan het leggen van een nieuwe badkamervloer, vervangen van sanitair, kranen, douche, bad en badkamermeubels. Een voordeel bij het renoveren van een badkamer is dat je zelf in de hand hebt hoeveel het kost. Je kan bijvoorbeeld voor goedkopere materialen kiezen in plaats van de hoogst geprijsde materialen aan te schaffen. Er zit bijvoorbeeld veel verschil in prijs tussen wastafels net als tussen douchewanden, vloeren en wanden. Je kan goedkope tegels op de wanden plaatsen, maar ook voor een duurdere afwerking kiezen, zoals beton ciré.


Kosten douche of bad

Er zijn simpele varianten van een douche of bad of meer exclusieve en luxe uitvoeringen. Wil je een standaard bad of kies je voor een bad met whirlpool? Wil je de badkamer renoveren en een inloopdouche plaatsen of ga je voor optimale luxe met een spa douchecabine? Een ligbad kost bijvoorbeeld 800 euro, maar de prijs van een spa bad kan wel oplopen tot in de duizenden euro’s. Bij de renovatie van de doucheruimte lopen de kosten uiteen van een paar honderd euro tot meer dan 2.000 euro. Komt er ook een nieuw toilet in de badkamer? De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen 500 euro en 1.000 euro.


Kosten badkamervloer en wandafwerking

Bij het compleet renoveren van een badkamer kost het geld om een nieuwe vloer te laten leggen en de wanden af te werken. De kosten van badkamervloeren lopen uiteen per soort vloerafwerking en uiteraard eveneens per wandafwerking. Doorgaans zijn tegels voor zowel de vloer als voor de wand een voordelige oplossing als je de badkamer gaat renoveren. Er zijn voor wanden tegenwoordig ook badkamerpanelen op de markt die voordelig in aanschaf zijn. Je kan de muren ook laten afwerken met beton ciré en een gietvloer in de badkamer laten aanbrengen. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn dan zijn de vloer en wanden ideale elementen om geld op te besparen. Dit geldt overigens eveneens voor het kopen van sanitair en kranen.


Zelf doen of uitbesteden

Een andere factor die invloed heeft op wat een badkamer renovatie kost, is de vraag of je het zelf gaat doen of het uitbesteedt. Het spreekt voor zich dat je minder geld kwijt bent als je zelf de badkamer gaat renoveren. Je bespaart in dat geval namelijk op de arbeidskosten. Ben je van plan om de renovatie uit te besteden dan is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende badkamerspecialisten. Je hebt dan de mogelijkheid om de kosten voor het renoveren van de badkamer met elkaar te vergelijken. Er is ook nog een tussenweg, waarbij je zelf voor een deel werkzaamheden uitvoert om op de kosten te besparen. Denk maar aan het zelf verwijderen van tegels op wanden en vloeren.

Gepubliceerd op6 februari 2024 om 10:33
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga