Deel deze spotlight

Wat is renovlies behang?

Tekst
BeeldXYTO Media

Wil je jouw muren eruit laten zien alsof deze gestuct zijn? Renovlies behang is daar een perfecte oplossing voor. Dit type behang is zowel geschikt voor je nieuwbouwhuis als om een muur in je bestaande woning strak en vlak te maken. Renovlies is wat dat betreft een voordelig alternatief voor traditioneel stucwerk. Na het behangen met renovlies schilder je de muur in een kleur naar keuze.

Combinatie van polyester vezels en papier

Renovlies behang bestaat uit een mix van polyester vezels en papier ofwel als soort behang van vinyl of papier. Het eerste deel van de benaming renovlies verwijst naar renovatie. Het is echter een behangsoort die niet alleen voor het renoveren van muren is te gebruiken, maar ook voor nieuwbouw. Een kenmerk van renovlies behang is dat de muur eruit komt te zien alsof deze vlak gestuct is. Renovlies kenmerkt zich verder door brandveilige en krimpvrije eigenschappen. Bovendien is het behang stootvast en krasvast.


· Polystervezels en papier

· Goedkoop alternatief voor stucwerk

· Toepassing voor renovatie en nieuwbouw

· Vlakke en strakke muren

· Brandveilig

· Krimpvrij

· Stootvast

· Krasvast


Geschikt voor behangklare wand

Renovlies behang is toe te passen op een behangklare wand. Het is daarbij belangrijk dat gaten en scheuren in muren gedicht zijn. Het behang is namelijk maar dun en dekt grote oneffenheden weliswaar af, maar deze zijn in het resultaat wel zichtbaar. Zitten er bultjes op de muur dan schuur je deze het beste weg en gaten en haarscheurtjes zijn met een vulmiddel dicht te maken. Zo bereid je de wand voor om er een behangklare wand van te maken waarop renovlies behang is toe te passen. Overigens is dit behangtype op verschillende ondergronden toe te passen, zoals op beton, gips en MDF.


Dikte renovlies behang

Er zijn allerlei verschillende soorten renovlies behang verkrijgbaar, zoals met variatie in dikte. De eenheid voor het weergeven van de dikte van renovlies behang is het aantal gram per m2. Het voordeel van dikker renovlies met een hoger aantal gram per m2 is dat oneffenheden beter zijn weg te werken. Er zijn verschillende gangbare diktes, zoals 130 grams, 150 grams en 200 grams. Des te dikker het behang des te beter renovlies bestand is tegen scheuren.


Verschillende soorten renovlies behang

Naast verschil in dikte zijn er nog meer variaties van renovlies behang te onderscheiden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om thermisch renovatievlies aan te schaffen. Dit is behang dat door de isolerende eigenschappen te gebruiken is als binnenisolatie voor muren en voor plafonds. Hierdoor bespaar je energie, want de muurbekleding stuurt de warmte weer terug in de ruimte. Dit maakt een snellere verwarming van de ruimte mogelijk. Dit type is overigens net als standaard renovlies over te schilderen in elke denkbare kleur.


Renovlies behang aanbrengen

Wil je zelf aan renovlies behang aanbrengen dan bereid je eerst de muur voor, zodat er een vlakke ondergrond ontstaat. Daarna kan je voorstrijk aanbrengen voor een optimale hechting. Het plakken van banen gebeurt door eerst het lijm op de muur te smeren. Hiervoor kan je een roller gebruiken. Overigens maken professionals gebruik van een lijmmachine, waarbij het lijm wel eerst op het behang wordt aangebracht. Laat het behang eerst 24 uur drogen om daarna pas in een kleur naar keuze te schilderen. Bij ongeschilderd renovlies zijn er vaak twee lagen nodig en bij voorgesausd renovlies behang maar een enkele laag.Gepubliceerd op10 oktober 2023 om 13:52
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga