Deel deze spotlight

Wat is HR glas?

Tekst
BeeldXYTO Media

HR glas staat voor hoog rendementsglas en is de opvolger van dubbelglas. Er is bij HR glas sprake van een betere isolatie, waarbij er overigens meerdere soorten te onderscheiden zijn. Het aantal plusjes achter HR geeft aan in welke mate het glas over isolerende eigenschappen beschikt. Naast HR glas heb je dan ook de keuze uit HR+, HR++ en HR+++ glas. Des te meer plusjes erachter staan des te beter de isolerende eigenschappen zijn.

HR glas en isolerende eigenschappen

HR glas is zo uitgevoerd dat er sprake is van een speciale coating dat zich aan de binnenzijde van de beglazing bevindt. Dit in combinatie met een aluminium strip tussen beide glasdelen.. Deze combinatie zorgt ervoor dat warmte beter naar binnen komt en binnen beter behouden blijft. Bij HR+ is de spouw met een edelgas gevuld. Dit weert de kou van buiten en houdt de warmte binnen tegen. Daarom is deze uitvoering ook beter isolerend dan HR glas.


HR++ glas heeft eveneens een spouw gevuld met edelgas en is uitgevoerd met een verbeterde coating. HR+++ beschikt over nog meer isolerende eigenschappen. Dit komt omdat deze beglazing over een extra glasplaat beschikt en deze maakt het glas dan ook dikker. Er is bij de verschillende soorten HR glas een U-waarde van toepassing. Dit betreft de warmtedoorgangscoëfficiënt.


U-waarde

De U-waarde geeft aan wat de hoeveelheid warmte is die per graad temperatuurverschil, per m2 en per seconde wordt doorgelaten. De isolatiewaarde neemt toe naarmate de U-waarde lager is. Een lage U-waarde bij HR glas staat wat dat betreft voor het doorlaten van minder warmte. HR glas met coating heeft bijvoorbeeld een U-waarde van gemiddeld 1.9. Bij HR+ glas ligt de U-waarde rond de 1.6 en bij HR++ rond de 1.2. HR+++ ofwel triple glas met edelgas in de spouw en uitgevoerd met een speciale coating heeft een U-waarde van 0.5 tot 0.9. Driedubbel glas is wat dat betreft HR glas dat in de beste isolerende eigenschappen voorziet.


· HR glas met U-waarde 1.9

· HR+ glas met U-waarde 1.6

· HR++ glas met U-waarde 1.2

· HR+++ glas met U-waarde 0.9


Voordelen HR glas

HR glas en dan vooral met een oplopend aantal plusjes kent meerdere voordelen. Door de sterk isolerende eigenschappen zorg je voor meer comfort in huis. Je merkt in de winter bijvoorbeeld een groot verschil als je in een ruimte verblijft met HR+++ glas of met HR glas, dubbel glas of zelfs enkel glas. Het is dan veel aangenamer en warmer in de ruimte. Een ander voordeel is dat je met HR glas op je energierekening bespaart. Hiervoor geldt dat de besparing op energieverbruik toeneemt naarmate het HR glas meer plusjes heeft. In de zomer werkt HR glas overigens eveneens effectief, maar dan om de warmte buiten te houden en het in huis lekker koel te hebben.


Subsidie voor HR glas

Wil je HR glas laten plaatsen? Bekijk dan de mogelijkheden voor het ontvangen van een subsidie. Er is een landelijke subsidieregeling van toepassing voor het laten uitvoeren van HR++ glas en HR+++ glas. Bekijk wel eerst de voorwaarden voor de ISDE-subsidie per m2. Je moet de werkzaamheden bijvoorbeeld laten uitvoeren door een bedrijf om de subsidie te verkrijgen. Er is een hogere subsidie van toepassing als je binnen een periode van twee jaar minimaal twee isolerende maatregelen neemt. Bijvoorbeeld als je HR++ glas laat plaatsen en je spouwmuur laat isoleren. Of als je HR+++ glas laat aanbrengen en een warmtepomp installeert.


Gepubliceerd op24 oktober 2023 om 13:57
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga