Deel deze spotlight

Wat is het verschil tussen een binnenhuisarchitect en een interieurstylist?

Tekst
BeeldXYTO Media

Er zijn bij het inrichten van een woning of ontwerpen van een interieur verschillende professionals in te schakelen. Bijvoorbeeld een binnenhuisarchitect of een interieurstylist, maar wat is dan het verschil precies tussen beide beroepen? Er zijn meerdere verschillen aan te merken en deze komen hier aan de orde door uitgebreid in te gaan op het beroep binnenhuisarchitect en beroep van interieurstylist.

Wat doet een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect ofwel een interieurarchitect heeft een beschermde titel en mag de titel voeren als deze staat ingeschreven in het architectenregister. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het ontwerpen van het interieur van een woning of van een ander soort pand. Bij het maken van een ontwerp houdt een binnenhuisarchitect rekening met allerlei aspecten. Bijvoorbeeld met de lichtinval, maar ook met materialen en vormen en eventuele aanpassingen van de ruimte, zoals bij een verbouwing.


Het ontwerp komt uiteraard tot stand in overeenstemming met de wensen van de opdrachtgever. Om tot een interieurontwerp te komen, maakt een binnenhuisarchitect onder meer schetsen en tekeningen, maar ook plattegronden, driedimensionale visualisaties of maquettes. Daarnaast voert de binnenhuisarchitect overleg met andere partijen, zoals met meubelmakers of met aannemers. Er is een speciale hbo-opleiding die opleidt tot interieurarchitect.

· Wensen inventariseren

· Interieur ontwerpen

· Schetsen, maquettes en plattegrond maken

· Overleg voeren met andere betrokken partijen

Wat doet een interieurstylist?

Een interieurstylist is geen beschermde titel en iedereen kan dus een bedrijf beginnen om advies over de inrichting van een interieur te geven. Er is ook geen speciale opleiding voor nodig om interieurstylist te worden, maar er is wel een mbo-opleiding beschikbaar die opleidt tot interieuradviseur. Zo is het eveneens mogelijk om een thuisstudie interieurstylist te volgen. De belangrijkste werkzaamheden van een interieurstylist bestaan uit het geven van advies over het inrichten van het interieur en het uitvoeren daarvan.


Bij het uitvoeren van de werkzaamheden ligt de nadruk vooral op decoratie en afwerking met kleuren, meubels en materialen. Het is doorgaans niet de bedoeling dat een interieurstylist zich bijvoorbeeld bezighoudt met grote verbouwen, renovaties of aanpassing in ruimtelijke zin. Het draait vooral om het creëren van sfeer en beleving die aansluit op de wensen van de opdrachtgever. Er is geen bouwkundige kennis nodig om advies te geven over de inrichting van een interieur met kleuren, meubels, lampen en woonaccessoires.


· Interieurstijl afstemmen

· Sfeer en beleving creëren

· Aandacht voor kleur en materialen

· Samenstellen meubels, lampen en woondecoratie


Wat is dan het verschil?

Het verschil tussen een binnenhuisarchitect en interieurstylist is in de eerste plaats de beschermde titel. In de tweede plaats is er een verschil in opleiding. Verder geldt dat een binnenhuisarchitect ook is in te schakelen als er sprake is van een verbouwing of renovatie en een interieurstyliste vanwege het ontbreken van bouwtechnische kennis niet. Wat dat betreft is er bij een binnenhuisarchitect sprake van een functionele en esthetische blik op het interieur.


Keuze voor een binnenhuisarchitect en voor een interieurstylist

Bij maatwerk of bouwkundige werkzaamheden in het interieur krijgt een binnenhuisarchitect de voorkeur. Indien alleen de sfeer in een interieur aangepast hoeft te worden, kan daar prima een interieurstylist voor ingeschakeld worden. Bijvoorbeeld bij de keuze voor een bepaalde stijl in het interieur zonder dat er technische aanpassingen nodig zijn. Bij bouwkundige veranderingen of wijziging in ruimtelijke indeling ligt het voor de hand om een binnenhuisarchitect in de arm te nemen. Dit geldt ook voor een verbouwing die gecombineerd wordt met het opnieuw inrichten van het interieur.

Gepubliceerd op21 maart 2023 om 15:16
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga