Deel deze spotlight

Wat is een ergonomische werkplek?

Tekst
BeeldXYTO Media

Een ergonomische werkplek bestaat uit kantoormeubilair dat op de individuele gebruiker is af te stemmen. Dit om in een optimale houding aan het bureau te werken. Een ergonomische bureaustoel en ergonomisch bureau zijn daarvoor van belang. Daarnaast is het mogelijk om de ergonomische werkplek verder in te richten met ondersteunende benodigdheden. Bijvoorbeeld in de vorm van een voetensteun of door gebruik te maken van een ergonomisch toetsenbord of ergonomische muis. Het is daarbij van belang naar de individuele behoefte van de werknemer te kijken met als doel fysieke klachten te voorkomen of te verminderen.

Belang van een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is om meerdere redenen van belang. Er wordt op kantoor doorgaans veel tijd doorgebracht aan een bureau. Als de werkplek niet optimaal is ingericht en niet is afgestemd op de gebruiker, leidt dit tot fysiek ongemak. Bijvoorbeeld tot rugklachten of tot pijn in de schouderregio, nek, armen of polsen. Bovendien gelden er normen voor medewerkers die meer dan twee uur per dag met een beeldscherm werken.


Minimale normen bij beeldschermwerk

Medewerkers die twee uur of langer werken met een beeldscherm dienen over een stoel te beschikken die in hoogte verstelbaar is. Een ergonomische werkplek voorziet daarbij in een bureaustoel met extra verstelopties, variërend van de zithoogte tot de zitdiepte en van armsteunen tot de rugleuning. Het bureau dient eveneens verstelbaar te zijn in hoogte om van een ergonomische werkplek te kunnen spreken. Om voldoende ruimte tot de beschikking te hebben voor beeldschermwerk en een juiste werkhouding aan te nemen, is een bureaublad van minimaal 80 x 120 cm nodig


NPR- en NEN-normen voor ergonomische werkplek

Er zijn voor het inrichten van een ergonomische werkplek verschillende NEN-normen van toepassing. Door aan deze normen te voldoen, is het mogelijk om medewerkers op een verantwoorde, gezonde en ergonomische manier te laten werken.


· Kantoor: NPR 1813 (kantoormeubilair en accessoires voor werkplek)

· Bureaustoel: NEN-EN 1335-1 (afmeting van bureaustoelen)

· Veiligheidseisen: NEN-EN 1335-2

· Bewegingsruimte: NEN 1824


Ergonomische werkplek afstemmen op lengtematen

Het is naast de inrichting van een ergonomische werkplek uiteraard van belang om de ideale werkhouding aan te nemen. Dit kan door zowel het bureau als de bureaustoel af te stemmen op de lengtematen van de gebruiker. De zitting is daarbij in te stellen op de hoogte van de knieholte. Hierdoor ontstaat er een hoek van negentig graden, waarbij de voeten plat op de grond staan.


Het is belangrijk om met de rug goed tegen de rugleuning aan te zitten. Dit voorkomt dat je te veel voorover hangt, waardoor je last kan krijgen van je schouders, nek of rug. De armen laat je ontspannen op de armleuningen liggen, waardoor er ook hier een hoek van negentig graden ontstaat. Dit is gemakkelijk te realiseren door de armleuningen op dezelfde hoogte in te stellen als het bureau.


Afstand tot beeldscherm

De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte zijn geplaatst. Houd een afstand tot het beeldscherm aan van minimaal een armlengte. Bij het werken met een laptop is het aan te raden om van een laptopstandaard gebruik te maken. Houd bij het werken met een muis deze zo dicht mogelijk bij het toetsenbord. Dit voorkomt overstrekking omdat je anders te ver moet reiken.


Zorg voor voldoende beweging en pauze

Het is ook bij een ergonomische werkplek van belang om voor voldoende beweging te zorgen en met regelmaat pauze te nemen. Kijk na twintig minuten beeldschermwerk twintig seconden naar een ander punt in de verte. Dit zorgt ervoor dat je ogen niet vermoeid raken. Werk je de hele dag aan een bureau dan kan je een zit-sta bureau overwegen om meer dynamiek in de werkhouding te realiseren. Daarnaast is het van belang om regelmatig op te staan en een rondje te lopen of oefeningen te doen.


Gepubliceerd op21 november 2023 om 14:06
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga