Deel deze spotlight

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Tekst
BeeldXYTO Media

Een ergonomische bureaustoel beschikt over verstelbare componenten die af te stemmen zijn op het lichaam van de gebruiker. Het is bij langdurig bureauwerk van belang dat je comfortabel zit en een juiste werkhouding hebt. Dit is te bereiken door alle verstelbare onderdelen op het eigen lichaam af te stemmen. Het verschil met een standaard bureaustoel is dat een ergonomische bureaustoel over meer verstelbare onderdelen beschikt en op elk vlak de beste ondersteuning aan het lichaam biedt. De zitting en de armleuningen dienen daarbij aan minimale eisen te voldoen.

Ergonomische bureaustoel: verstelbare zitting

Er zijn een aantal minimale eisen waar een bureaustoel aan moet voldoen om van een ergonomische uitvoering te spreken. De hoogte van de zitting dient bijvoorbeeld instelbaar te zijn van minimaal 41 cm tot 55 cm. Het zitvlak heeft daarbij een breedte van 40 cm en diepte van 44 cm. De hellingshoek van de zitting varieert van -7 tot 3 graden en kan op een hoek van -3 worden vastgezet.


Verstelbare armleuningen

Een ergonomische bureaustoel beschikt over armleuningen die verstelbaar zijn met een hoogte van 20 cm tot 30. De breedte dient minimaal 5 cm te zijn en de lengte 20 cm. De afstand kan daarbij ingesteld worden tussen 36 cm en 51 cm. De afstand van de voorkant van de armleuningen tot de voorkant van zitting is bij een ergonomische bureaustoel minimaal 20 cm.


Voordelen van een ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel bevordert een gezonde zithouding om langdurig achtereen aan een bureau te werken. De verstelbare componenten maken het mogelijk om de ideale werkhouding te realiseren op basis van de individuele gebruiker. Een ergonomische bureaustoel voorkomt klachten aan de rug, schouder, nek, armen en benen. Je hele lichaam wordt namelijk op een perfecte manier ondersteund. Hierdoor zijn de spieren ontspannen en is het mogelijk om klachtenvrij te werken.


· Bevordert gezonde zithouding

· Beschikt over verstelbare componenten

· Is af te stemmen op het individu

· Biedt ondersteuning in de rug

· Laat de spieren ontspannen

· Comfortabel voor het hele lichaam

· Voorkomt fysieke klachten


Basis voor gezonde werkhouding

Een ergonomische bureaustoel is de basis voor een gezonde werkhouding. Hierdoor zijn allerlei fysieke ongemakken te voorkomen of te verhelpen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de armen optimaal te ondersteunen om klachten in de pols, elleboog of bovenarm te voorkomen.


Een ergonomisch gevormde rugleuning past zich aan het lichaam aan om op deze manier in een optimale ondersteuning te voorzien. Dit is goed voor je rug, maar ook voor je schouders. Overigens is het mogelijk om een ergonomische bureaustoel met een hoofdsteun aan te schaffen die de nek op een ontspannen manier ondersteund. Een ergonomische bureaustoel vormt weliswaar de basis voor een gezonde zithouding, maar het is uiteraard van groot belang om de verstelbare componenten op de juiste manier in te stellen.


Zithoogte ergonomische bureaustoel instellen

Het is als eerste belangrijk om de zithoogte in te stellen en naar achteren tegen de rugleuning te gaan zitten. Zet daarbij de voeten plat neer en buig daarbij de knieën. Er ontstaat hierdoor een hoek van negentig graden. Houd ongeveer een vuistdikte aan tussen je knieën en de zitting om de perfecte werkhouding aan te nemen.


Armleuningen instellen

De armleuningen zijn in te stellen op ellebooghoogte, waarbij er een hoek van negentig graden ontstaat. De hoogte van de armleuningen is dan het beste gelijk aan de hoogte van het bureaublad.Gepubliceerd op12 december 2023 om 14:23
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga