Deel deze spotlight

Wat is een dynamische werkomgeving?

Tekst
BeeldXYTO Media

Een dynamische werkomgeving is zo ongericht dat deze is afgestemd op de behoefte van de gebruikers van de ruimte. Dit gaat verder dan alleen de aanwezigheid van flexibele werkplekken en ergonomisch kantoormeubilair. De dynamiek is eveneens gericht op de werkmethoden en technologische ondersteuning, zoals om hybride te werken. In een dynamische werkomgeving ligt de nadruk op een combinatie van productiviteit en flexibiliteit.

Afwisselende manier van werken

De basis van een dynamische werkomgeving betreft het bieden van een afwisselende manier van werken. Het is daarbij mogelijk om flexibele werkplekken aan te bieden om medewerkers afwisselend aan een bureau werkzaamheden te laten verrichten. Bij het uitvoeren van andere taken verplaatst de medewerker zich naar een ander deel van het kantoor. Bijvoorbeeld om te sparren met collega’s of om een vergadering bij te wonen.


Een loungeplek kan eveneens onderdeel zijn van een dynamische werkomgeving net als een ontspanningsruimte om te lunchen of activiteitenruimte, zoals om tafeltennis of tafelvoetbal te spelen. Een dergelijke werkomgeving is op te delen in aparte ruimtes, maar het komt ook voor dat de dynamiek in een groot open kantoor aanwezig is.


Voordelen dynamische werkomgeving

Het voordeel van het matchen met verschillende taken van medewerkers met de werkomgeving is het creëren van perfecte omstandigheden. Door de werkomstandigheden te optimaliseren is er sprake van een hogere productiviteit.


De flexibiliteit van het wisselen van werkplek zorgt er bovendien voor medewerkers meer in beweging komen. Dit door bij het wisselen van taken of werkzaamheden steeds naar een andere werkplek te gaan.


Beweging heeft een positief effect op de gezondheid, waardoor er minder snel lichamelijke klachten ontstaan. Dit zorgt voor een verbeterd concentratievermogen en ook weer voor een verhoging van de productiviteit. Door een afwisselende en dynamische werkomgeving te bieden met een perfecte match tussen taak en werkplek, neemt de creativiteit eveneens toe.


· Optimale flexibiliteit

· Toename productiviteit

· Beter concentratievermogen

· Extra beweging

· Positief effect op fysieke gezondheid

· Meer creativiteit


Ergonomisch werken

In een dynamische werkomgeving is het belangrijk om de werkplekken ergonomisch in te richten. Bij het gebruikmaken van flexibele werkplekken is het namelijk van belang dat alle gebruikers in een goede werkhouding aan het bureau zitten. Dit kan door gebruik te maken van zowel ergonomische bureaustoelen als ergonomische bureaus.


Een voordeel van ergonomische bureaustoelen is dat deze zijn aan te passen aan de gebruiker. Bijvoorbeeld door de hoogte van de zitting en armleuningen op de juiste manier in te stellen. Het bureau dient bij voorkeur eveneens verstelbaar te zijn om een ergonomische werkhouding aan te nemen. Er is meer dynamiek aan toe te voegen door medewerkers aan een zit-sta bureau te laten werken. Hierdoor is er sprake van afwisseling tussen een passieve en actieve werkhouding binnen een dynamische werkomgeving.


Extra dynamiek: lopend vergaderen

Er is niet altijd een fysieke werkplek nodig om meer dynamiek in de werkomgeving te realiseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in plaats van in een vergaderruimte te vergaderen dit lopend te doen. Een voordeel hiervan is dat de statische werkhouding wordt ingewisseld voor een actieve houding. Dit verhoogt de productiviteit, creativiteit en concentratievermogen, maar zorgt eveneens voor het verminderen van het risico op het ontstaan van lichamelijke klachten.


Hybride werken

Een dynamische werkomgeving op kantoor is uit te breiden naar thuiswerkplekken. Dit zorgt voor nog meer dynamiek in het bedrijf, omdat er sprake is van verschillende werkomgevingen. In een dergelijke situatie is het uiteraard belangrijk dat medewerkers die thuis aan het werk zijn contact onderhouden met collega’s op kantoor. Dit is mogelijk met technologische ondersteuning om elkaar bijvoorbeeld op afstand te zien en te spreken.

Gepubliceerd op14 november 2023 om 14:04
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga