Een composiet aanrechtblad bestaat uit een samenstelling van natuursteen (kwarts en graniet) en kunsthars. Het is daarom geen 100% natuursteen keukenblad, maar een zogenoemd samengesteld aanrechtblad. Er vindt onder hoge druk een persing plaats, zodat er een sterke en dichte structuur ontstaat. Dit heeft als voordeel dat er hierdoor sprake is van een optimale hygiëne.
Kenmerken composiet aanrechtblad
Een belangrijk kenmerk van een composiet aanrechtblad is dat de hardheid overeenkomt met die van natuursteen. De uitvoering zorgt ervoor dat het blad slijtvast is, maar ook krasbestendig en stootvast. Bovendien is er het voordeel dat je er gemakkelijk een hete pan op kan zetten zonder dat het blad barst. Dit is namelijk hittebestendig.
De dichte structuur van het oppervlak voorkomt dat er vuil of vloeistof doorheen komt. Dit is een ideale basis voor een optimale hygiëne. Een ander kenmerk is dat een composiet aanrechtblad zo is uitgevoerd dat deze niet krimpt of uitzet.
· Hardheid van natuursteen
· Slijtvast
· Stootvast
· Krasbestendig
· Hygiënisch
· Hittebestendig
· Krimpt niet, zet niet uit
Afwerking en uitstraling
Je hebt bij de aanschaf van een composiet aanrechtblad de keuze uit verschillende afwerkingen. De keuze die je maakt, is bepalend voor de uitstraling en sfeer. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het blad te polijsten, zodat er een hoogglanseffect ontstaat.
Een andere methode is het zoeten van het blad. Hierdoor ontstaat er een meer ruw oppervlak en dit maakt het wel lastiger om het blad schoon te houden en te reinigen. Je ziet dan ook sneller vingerafdrukken en vlekken verschijnen.
Je kan ook voor een gebrande afwerking kiezen om een natuurlijke look te realiseren. Er ontstaan dan wel oneffenheden in het composiet aanrechtblad. Dit is de minst gunstige afwerking met betrekking tot de schoonmaak.
Aanrechtblad van composiet onderhouden
Een composiet keukenblad is onderhoudsvrij en met een gepolijste afwerking gemakkelijk schoon te maken. Je hebt hier alleen een vochtige doek voor nodig. Het is wel belangrijk om op te letten dat er geen vlekken ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld voor als er zuur, zoals van een citroen of vet op komt.
Zorg dat je het zuur of vet direct weghaalt om te voorkomen dat er een vlek ontstaat. Mocht je onverhoopt toch met een vlek te maken krijgen dan is het mogelijk om glasreiniger te gebruiken. Een andere methode is het gebruikmaken van een nylonschuurspons met een sopje.
Ruime keuze uit kleuren en designs
Een groot voordeel van composiet aanrechtbladen is dat deze in allerlei designs en in een variatie van kleuren beschikbaar zijn. Je kan hierdoor de keuze voor een design en kleur van het composiet afstemmen op de rest van je keuken. Er zijn echter een aantal kleuren die populair zijn, zoals wit, zwart en grijs.
De kleur heeft uiteraard invloed op de uitstraling in je keuken. Wit composiet is bijvoorbeeld ideaal als je een open en ruimtelijk effect wilt creëren en past binnen iedere keukenstijl. Kies je voor een zwart composiet aanrechtblad dan ontstaat er een luxe en stijlvolle uitstraling. Het is daarbij naar wens mogelijk om het keukenblad een marmerlook te geven. Een grijs aanrechtblad van composiet past perfect binnen een industriële keukenstijl en vooral omdat je hiermee een unieke betonlook kan creëren.