Deel deze spotlight

Wat heb je nodig voor een smart home?

Tekst
BeeldXYTO Media

Wil je van optimaal gemak en comfort in huis profiteren? Een smart home is zo ingericht dat apparaten automatisch te bedienen zijn. Dit zijn zogenoemde slimme apparaten, zoals een thermostaat, verlichting en speakers. Deze apparaten zijn in een smart home aan elkaar te koppelen en daar heb je een smart home hub voor nodig. Je hoeft je mobiel dan niet eens meer bij de hand te hebben om met een app de televisie aan te zetten of de verlichting een andere kleur te geven. Je bedient de apparaten via de smart home hub simpelweg met je stem of maakt gebruik van vooraf ingestelde opdrachten.

Wat is een smart home hub?

Een smart home hub ofwel een smart hub is een product dat slimme apparaten verbindt die via een spraakassistent te bedienen. Om al je slimme producten centraal te koppelen met de smart hub is het belangrijk dat deze compatibel zijn voor het platform.


Er zijn overigens geavanceerde uitvoeringen beschikbaar van een smart home hub die in staat zijn om uiteenlopende platforms te koppelen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met een universele hub. Het voordeel van een hub is dat je niet elk apparaat meer met een app via je mobiel hoeft aan te sturen. Een smart home hub is optimaal als centraal bedieningspunt te gebruiken als je zoveel mogelijk slimme apparaten in je huis hebt.


Slimme apparaten

Je hebt naast een centraal bedieningssysteem voor een smart home natuurlijk ook slimme apparaten nodig. Naast de spraakbediening biedt ene hub de optie om vaste tijden in te stellen, zoals dat de thermostaat om 22:00 uur omlaag moet. Of dat in de ochtend om 8:00 de gordijnen automatisch opengaan. Dit voorziet uiteraard in gemak, maar een smart home kan ook energie besparen. Bijvoorbeeld door per zone de thermostaat in te stellen, zodat het alleen warm is in de ruimte waar je verblijft.


Een lamp die aangaat op basis van de situatie? In een smart home zijn bewegingssensoren te combineren met verlichting. Kom je thuis dan detecteert de slimme lamp je beweging en gaat de verlichting aan. Zo is het eveneens mogelijk om een slim inbraakalarm te koppelen aan een hub in een smart home. Of je zet de robotstofzuiger in beweging om je huis te stofzuigen door een spraakopdracht te geven.


Voorbeelden van slimme apparaten:


· Televisie

· Speakers

· Verlichting

· Gordijnen

· Thermostaat

· Inbraakalarm

· Robotstofzuiger

· Deursloten

· Koffiezetapparaat


Domme apparaten koppelen

Naast slimme apparaten die van je huis een smart home maken, zijn er ook zogenoemde domme apparaten. Deze reageren niet op een spraakopdracht en zijn niet via een app te bedienen. Door een slimme stekker te gebruiken, is het mogelijk om van een dom apparaat een slim apparaat te maken. Er zijn voor verschillende producten oplossingen beschikbaar om deze in verbinding te stellen met de hub in je smart home. Een voorbeeld daarvan is een smart plug voor een koffiezetapparaat. Dan is het wel mogelijk om een spraakopdracht te geven en via de smart home hub het koffiezetapparaat te activeren. Dit is eveneens van toepassing als je verlichting zonder smart lamp wilt bedienen of de ventilator wilt laten draaien.

Gepubliceerd op12 maart 2024 om 11:51
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga