Deel deze spotlight

Wat de overeenkomsten en verschillen tussen interieurspecialisten zijn?

TekstMarieke Pool
BeeldKeesnan Dogger

Marjo de Leng (interieurarchitect) en Jorien Mol (interieurarchitecten) zoeken de overeenkomsten en verschillen voor ons uit!

Jorien Welke invloed covid-19 op ons werk heeft? Het klinkt wat grof en kort door de bocht, maar hier geldt echt: de een zijn dood is de ander zijn brood. Ik heb het gewoon beredruk. Waar in het begin van de pandemie sommige projecten on hold werden gezet, ben ik mezelf nu echt aan het voorbij rennen. Waar het vandaan komt? Mensen houden geld over, omdat ze niet op vakantie kunnen en er minder op uit trekken. En we zitten met z’n allen veel meer thuis en krijgen hierdoor sneller de behoefte om het interieur aan te pakken.

Marjo Door dat thuiszitten zijn mensen zich veel bewuster van de eigen omgeving en welke invloed deze op ons heeft. Ik merk overigens ook dat, zeker in de nieuwbouwprojecten, er meer focus op thuiswerken wordt gelegd. Het werken aan de keukentafel is niet altijd optimaal. Een plek in de woning waar je een zoommeeting kunt bijwonen of geconcentreerd kunt telefoneren zonder de andere gezinsleden hiermee lastig te vallen, wordt bijvoorbeeld belangrijk. Mensen kijken ook heel specifiek naar de toekomst. We zien dat -gedeeltelijk- thuiswerken voor veel mensen prima werkt, waarom zouden we dan straks wel weer in die file gaan staan? Sterker nog, ik voorzie dat bedrijven waar mogelijk gaan kiezen voor kleinere kantoorgebouwen en dat we de overgebleven kantoorruimte gaan transformeren tot woonruimte. Zo ontstaat er een mooie mix tussen werken en wonen, mogelijk op korte afstand van elkaar.

Jorien De grootste uitdaging in deze panden zit in de verkeersruimtes. De huidige samenleving vraagt om aanpassingen. Zo kunnen we nu vaak maar met één of twee mensen in de lift. Dat terwijl er in woongebouwen juist meer mensen gebruik van die lift willen maken; omdat we veel meer online shoppen en vooral meer bij de supermarkt en de plaatselijke horeca bestellen. In hoge kantoorgebouwen is het nu ondoenlijk om personeel zo lang op een lift te laten wachten. Dat is dus een aandachtspunt. Voor ons betekent het simpelweg meer werk.

Marjo Voorheen werkte ik ongeveer de helft van de tijd voor bedrijven en de andere helft voor particulieren. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op particulieren. Dat komt niet omdat ik me meer op deze markt focus, maar meer doordat netwerken in deze tijd nauwelijks meer kan. Normaal gesproken spreek je bijvoorbeeld bij de opening van een pand, op een beurs of bij een zakelijk evenement diverse potentiële opdrachtgevers, dat is nu ondenkbaar. De verschillen tussen Jorien en mij? Ik geloof dat ik meer van de oude stempel ben. Jorien is veel sneller en beter met tekenprogramma’s dan ik.

Jorien Marjo heeft daarentegen weer veel meer ervaring. Het mooie is dat ze deze graag met ons deelt. Ik hoef, omdat ik kan rekenen op de expertise van collega’s als Marjo, het wiel dus niet opnieuw uit te vinden

Marjo Ik werk vooral in het hoge segment. Dat ik dit soort huizen, vaak boven een aanschafprijs van een miljoen, mag inrichten vind ik geweldig. Maar een particulier die alleen kleuradvies nodig heeft, help ik ook hoor.

Jorien Ik schuur tegen dat segment aan, maar net als Marjo werk ik ook graag voor de minder bedeelde particulier. Welke rol zintuigen in ons werk spelen? Nou, heb je even? Horen, voelen, zien, ruiken, het speelt allemaal mee

Marjo Wanneer een klant aangeeft geen leren bank te willen, gaan wij op zoek naar het waarom. Voelt het niet lekker? Ruikt het niet goed? Zintuigen zijn onmisbaar in ons vak. Gelukkig zijn we ons daar nu meer van bewust dan ooit. Vroeger rook het bij de dokter naar Dettol en weet je nog hoe hard het geluid van de boor de wachtruimte van de tandarts in galmde? Dan ging door merg en been! Nu doen we dingen echt bewust. We zetten goede stoelen neer, kiezen voor een prettig achtergrondgeluid en zorgen voor een gemoedelijke ambiance. Of niet! Het kan namelijk ook heel nuttig zijn om -door mij zo gedoopte- oprotmuziek te draaien of oprotstoelen te plaatsten. Wanneer je een pizza verkoopt voor een tientje heb je een tweede zitting nodig om een fatsoenlijke omzet te draaien.

Jorien Precies. En wanneer je tijdens een workout in de sportschool naar een strandfoto kijkt, train je waarschijnlijk nét iets harder dan normaal, want óók jij wilt dat bikinilijf. Beïnvloeding is overal! Een aantal winkelketens begrijpt heel goed dat geur invloed heeft op de verblijfsduur. Je ruíkt het wanneer je een winkel van dit kaliber voorbij loopt. Ik hou ervan. Alles draait om gevoel. Of iets goed en niet goed voelt, het welbekende onderbuikgevoel. Want over smaak valt niet te twisten en er is geen goed of fout.

In de volgende APi gaat interieurarchitect Jorien Mol de uitdaging aan met Doreth Eijkens eveneens interieurarchitect.

Gepubliceerd op27 april 2021 om 0:00
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga