Deel deze spotlight

WAF en PEFC presenteren shortlist

Tekst
BeeldPEFC Nederland

Een schipvormig huis, een bewegende kiosk, een spiraalvormige toren en nog veel meer: ​​WAF heeft de elf finalisten gekozen voor de Best Use of Certified Timber Prize, ondersteund door PEFC – en we zijn onder de indruk! 

Het World Architecture Festival (WAF) is het live en interactieve internationale architectuur festival, waar architecten tezamen komen om te delen, inspireren en uitmuntende architectuur te vieren. Tijdens de WAF worden architectuurprijzen in verschillende categorieën toegekend. Voor de tweede keer hebben WAF en PEFC de Best Use of Certified Timber Prize shortlist bekend gemaakt van projecten waarin gecertificeerd hout op een innovatieve, educatieve of artistieke manier is gebruikt.

2019-projecten zijn rijk aan vorm en uiterlijk, dankzij hout

39 architecten en projectteams dienden hun project in voor de Best Use of Certified Timber Prize. De inzendingen variëren sterk in stijl, gebruik en geografie. De projecten benadrukken niet alleen de veelzijdigheid van hout als constructiemateriaal, maar ook dat het enthousiasme ervoor zich over de hele wereld heeft verspreid.

Projecten werden ingestuurd vanuit 18 landen, van Oceanië en Scandinavië, naar Amerika, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, China en ook uit Nederland.

De gebouwen tonen de functie, emotie en creativiteit die haalbaar is met hout: van het perfect vangen van het zonlicht tot de weerstand tegen aardbevingen en het creëren van een warme atmosfeer. “De gebouwen op de shortlist benadrukken weer dat gecertificeerd hout meer is dan alleen maar een bouwmateriaal. Met zijn specifieke kenmerken geeft hout elk gebouw iets speciaals, “zegt Ben Gunneberg, CEO van PEFC International.

Op 6 december 2019 presenteren de elf teams hun projecten aan de jury tijdens het World Architecture Festival in Amsterdam. De jury zal de winnaar die avond tijdens het galadiner de prijs overhandigen. Bekijk de shortlist Best Use of Certified Timber Prize 2019

Duurzame constructie met gecertificeerd hout

Alle projecten die voor de prijs werden ingediend, gebruikten gecertificeerd hout als het belangrijkste materiaal voor hun constructie.

Met de ontwikkelingen van engineered hout, zoals cross-laminated timber (CLT) en gelamineerd hout (glulam), is het nu mogelijk om steeds hoger te bouwen met hout. Houten gebouwen kunnen snel worden gebouwd en zijn bestand tegen brand en aardbevingen. Engineered hout wordt overwegend van gecertificeerd hout gemaakt. Dat maakt gecertificeerd hout het ideale bouwmateriaal voor alle soorten gebouwen. Zoek bedrijven met een PEFC-certificaat op www.pefcnederland.nl/certificaten.

Gepubliceerd op28 augustus 2019 om 13:35