In het interieur speelt verlichting in het dagelijkse leven een belangrijke rol. Het ene moment wil je een gezellige warme sfeer creëren en op een ander ogenblik heb je groot licht nodig om bijvoorbeeld te puzzelen of te knutselen. Aan het einde van de avond sta je op van de bank en loop je naar de lichtschakelaars om de lampen uit te doen als je naar bed gaat. Kies je voor smart verlichting dan maak je het jezelf gemakkelijk. Je bedient de slimme verlichting namelijk via je smartphone om lampen aan te zetten, uit te zetten of te dimmen. Zo zijn er nog meer redenen om voor smart verlichting te kiezen.
Aanpasbare verlichting
Een groot voordeel van smart verlichting is dat je heel gemakkelijk de sfeer kan beïnvloeden door het licht te dimmen. Bijvoorbeeld om een romantische sfeer te creëren of om als je relaxt televisie kijkt een warme kleur in te stellen. Je hebt dus de mogelijkheid om de tint van de lichtkleur aan te passen met smart verlichting, maar ook de mate van felheid.
Je hoeft niet op te staan om een aanpassing te doen, maar pakt gewoon je smartphone erbij. Dit zijn zogenoemde scènes die je in de app opslaat om voortaan als favoriete licht te gebruiken. Wist je dat een slimme lamp miljoenen kleuren heeft? Keuze genoeg dus om de lichtbron naar je eigen wensen in te stellen. Het is ook handig dat je in de ochtend de lamp op helderwit licht kan instellen om wakker te worden.
Zet de lichten vast aan
In de winter ga je vaak al naar je werk in het donker en als je thuiskomt, is het ook alweer donker. Heb je er een hekel aan om in het donker thuis te komen? Smart verlichting maakt het mogelijk om de lampen alvast aan te doen als je binnenkomt. Dit aan de hand van locatiebepaling. Er zijn ook sensoren beschikbaar die je bij de voordeur monteert en het signaal oppakken als je eraan komt. Loop je naar binnen dan gaat de verlichting direct aan.
Energie besparen
Een andere reden om voor smart verlichting in huis te kiezen, is omdat je er simpelweg energie mee bespaart. Het is van slimme verlichting bekend dat deze minder energie verbruiken dan bijvoorbeeld de traditionele spaarlampen. Bij smart verlichting maak je gebruik van ledverlichting met duurzame en energiebesparende lampen.
Het voordeel is bovendien dat verlichting niet onnodig aan hoeft te staan. Combineer smart verlichting met sensoren om verlichting automatisch aan en uit te laten gaan in de verschillende ruimtes van je huis. Je kan overigens ook een timer gebruiken om de verlichting op de ingestelde tijden vanzelf te laten uitschakelen.
Koppeling met smart home hub
Smart verlichting werkt via wifi, maar als je meerdere smart home devices hebt, is het handig om deze met elkaar te verbinden. Dit is mogelijk door een koppeling te maken met een smart home hub. Naast dat je de slimme verlichting ermee bedient, stel je ook gemakkelijk een slimme thermostaat ermee in of bedien je er een smart speaker mee. Je hebt je smartphone dan niet eens meer nodig, maar kan via een verbinding met een slimme speaker ook je stem gebruiken om de smart verlichting te bedienen.