Deel deze spotlight

Waarom fietsen achter het bureau

Tekst
BeeldXYTO Media

Het is belangrijk om een inactieve werkhouding af te wisselen met een dynamische werkhouding. Dit voorkomt fysieke klachten en zorgt voor een betere doorbloeding van het lichaam. Fietsen achter het bureau is daar een uitstekende oplossing voor. Het is inmiddels algemeen bekend dat het slecht is voor je gezondheid om de hele dag statisch achter een bureau te zitten. Fietsen achter het bureau is wat dat betreft een ideale manier om dynamisch te werken. Je combineert hierbij beweging op een bureaufiets met zittend werk achter het bureau.

Minder lichamelijke klachten

Een belangrijke reden om te fietsen achter het bureau is dat je daarmee lichamelijke klachten voorkomt en al aanwezige fysieke klachten vermindert. Dit heeft te maken met de bloedsomloop die door de dynamische beweging verbetert. Door te bewegen tijdens het werken, verkleint bovendien het risico op gewrichtsklachten en spierklachten.


Hogere productiviteit

Door in beweging te zijn op een bureaufiets, is er sprake van een toename van de productiviteit. Ook dit heeft weer met de bloedsomloop te maken. Er komt meer zuurstof naar de hersenen, zodat de concentratie verbetert, je meer energie krijgt en daardoor fitter blijft gedurende de werkdag.


Calorieën verbranden

Tijdens een zittende werkdag worden er maar weinig calorieën verbrand. Dit verandert op het moment dat je in beweging komt. Bij het fietsen achter het bureau lever je een lichamelijke inspanning, waardoor er calorieën worden verbrand. Hierdoor verkleint de kans op het ontstaan van overgewicht.


Minder uitval

Een voordeel van fietsen achter het bureau is dat je de weerstand verhoogt, omdat je actief beweegt. Het blijkt uit meerdere onderzoeken dat mensen die meer bewegen zich minder vaak ziek melden dan mensen die de hele werkdag passief zittend doorbrengen. Door veel te bewegen, zoals op een bureaufiets, ben je minder snel vatbaar voor virussen en ziekten.


Verbetert mentaal welzijn

Fietsen achter het bureau heeft op verschillende manieren een gunstig effect op het mentale welzijn. Door beweging komt er een stofje in de hersenen vrij dat een blij gevoel geeft. Bovendien zorgt het fietsen ervoor dat je meer energie krijgt en het fitte gevoel draagt eveneens bij aan het verbeteren van het mentale welzijn.


Aangename werksfeer

In een kantooromgeving is de werksfeer uiteraard belangrijk. Fietsen achter het bureau draagt bij aan een optimale werksfeer. Als er bureaufietsen staan opgesteld in het kantoor is er sprake van meer dynamiek in de werkomgeving. Dit zorgt voor een aangename sfeer, waardoor medewerkers zich meer tevreden voelen.


Leidt tot meer activiteit

Fietsen achter het bureau is een activiteit die ervoor zorgt dat mensen zich beter voelen. Dit nodigt uit om ook op andere manieren meer actief te zijn. Bijvoorbeeld door op kantoor de trap te nemen in plaats van de lift in te stappen. Of door in de lunchpauze een korte wandeling te maken in de buitenlucht. Het fietsen achter het bureau creëert wat dat betreft meer bewustzijn over de positieve gevolgen van beweging. Een bureaufiets dient wat dat betreft een breder doel dan alleen het statisch op een bureaustoel zitten te onderbreken. Verder is er het voordeel dat een bureaufiets gemakkelijk verplaatsbaar is.

Gepubliceerd op11 juli 2023 om 9:53
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga