Deel deze spotlight

Waar spotjes plaatsen in badkamer?

Tekst
BeeldXYTO Media

Het is fijn om een aangename sfeer te ervaren als je de badkamer instapt en het licht aandoet. Er komt dan ook steeds meer aandacht voor de badkamerverlichting. Dit betekent dat de keuze vaker valt op een combinatie van verlichting. Naast algemene verlichting zie je dan ook dat het plaatsen sfeerverlichting en functionele verlichting in de badkamer populair is. Het plaatsen van spots in de badkamer voorziet in een perfecte combinatie van verlichting, maar deze zijn ook voor elk afzonderlijk lichtdoel te gebruiken. Het doel van de spotjes is vervolgens bepalend voor de plek waar je deze plaatst.

Algemene badkamerverlichting: inbouwspots in het plafond

Inbouwspots zijn voor algemene verlichting te gebruiken als je er een serie van in het plafond van de badkamer plaatst. Het is alleen de vraag op welke manier je de verlichting dan positioneert. De beste plek is onder meer afhankelijk van de vorm en grootte van je badkamer. Je kan bijvoorbeeld de spots in rijen langs de randen van het plafond plaatsen. Een andere optie is om in het midden van het plafond van de badkamer in een rechte lijn spots te plaatsen. Je kan bij de aanschaf van de spots het beste rekening houden met het formaat, want inbouwspots zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Kies dus niet voor hele kleine spotjes als je een groot plafond hebt.


Spots plaatsen als functionele verlichting

Sta je vaak in de badkamer voor de spiegel voor je persoonlijke verzorging? Het is voor het aanbrengen van make-up of het in model brengen van je haar, maar ook voor het scheren belangrijk dat je voldoende licht hebt. Een ideale manier om functionele verlichting te creëren, is door boven en langs de spiegel spotjes te plaatsen. Deze werpen rechtstreeks licht op je gezicht, zodat je een perfect zicht hebt. Een andere plek waar spotjes geschikt voor zijn in functioneel opzicht, is in de open ruimte tussen een onderkast en een bovenkast.


Spots als sfeerverlichting in de badkamer

Wil je spots in de badkamer plaatsen om de sfeer te verhogen dan kan je alle kanten op. Heb je bijvoorbeeld een bad dan is het ideaal om dit centraal te stellen en rondom spots te plaatsen. Er zijn allerlei led inbouwspots verkrijgbaar, waarbij je onder meer de mogelijkheid hebt om de kleuren van de lichtbron te veranderen. Zo kan je ook in het plafond van de doucheruimte een enkele spot installeren om een unieke sfeer te creëren. Wat dat betreft zijn er allerlei mogelijkheden op het gebied van accentverlichting, zoals in een lang rechte baan langs de randen van een halfhoge tegelwand. Of door voor het bad aan de onderkant spots aan te brengen.


Kies voor dimlicht

Het is bij het plaatsen van spots in de badkamer aan te raden om voor dimlicht te kiezen. Dit is een van de onderscheidende kenmerken die de verlichting persoonlijk en uniek maken. Heb je groot licht nodig in de badkamer dan zet je de lichtbron op een felle stand. Ben je van plan om te gaan relaxen en ontspannen in bad te dobberen dan dim je het licht. Zo creëer je voor elk moment in de badkamer het licht dat het beste bij de situatie past. Bij de aanschaf van inbouwspots is het daarom handig om een losse dimmer met schakelmateriaal te kopen.


Gepubliceerd op13 februari 2024 om 10:34
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga