Deel deze spotlight

Waar begint duurzaam bouwen?

Tekst
BeeldPEFC Nederland

Gebouwen en de mensen die er in werken of wonen, kunnen niet alleen profijt hebben van de bijzondere structuur, eigenschappen en warme uitstraling van hout. Gebouwen kunnen ook bijdragen aan de klimaatverandering en een betere werk- en leefomgeving! 

KIES VOOR EEN BETER LEEFOMGEVING

Hout is goed voor de gezondheid van de mensen die wonen of werken in houten gebouwen: hout heeft een positief effect op bijvoorbeeld de kwaliteit van de lucht in gebouwen, zorgt voor beter evenwicht in luchtvochtigheid, draagt bij aan een gevoel van comfort en levert een betere akoestiek. Studies tonen aan dat hout een algeheel gevoel van welbevinden en gezondheid oplevert en stress vermindert bij mensen die wonen of werken in gebouwen met veel hout.

DRAAG BIJ AAN KLIMAATVERANDERING

Bomen nemen tijdens hun groei via de bladeren het broeikasgas kooldioxide uit de lucht en geven zuurstof vrij aan de atmosfeer. Door hout vanaf het ontwerp in te zetten voor de bouw help je daardoor mee om de klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast is de verwerking van hout zeer energie-efficiënt en is hout een circulair en CO2 neutraal materiaal.

KEUZE EN MOGELIJKHEDEN TE OVER

Hout is de sleutel tot circulaire economie. Hout is hernieuwbaar, herbruikbaar en recyclebaar en de biobased grondstof van nature. De mogelijkheden om PEFC-gecertificeerd hout innovatief en creatief in te zetten bij een bouwontwerp is zo breed als jouw verbeelding: de verscheidenheid en beschikbare soorten hout en plaatmaterialen met het PEFC-keurmerk zijn groot. Het voorschrijven van houtprestatie-eisen / eigenschappen in plaats van een houtsoort vergroot de keuzemogelijkheden in de toeleveringsketen. 

Het gebruik van engineered hout zoals cross laminated timber (CLT), laminated veneer lumber (LVL) en glued laminated timber (glulam) geven je duurzame alternatieven om sterke en stabiele houtconstructies te bouwen. Glulam, LVL en CLT worden overwegend gemaakt van PEFC-gecertificeerd douglas, grenen, vuren of lariks en worden ingezet voor de bouw van huizen, scholen, hotels, restaurants, theaters en supermarkten.

TEKST ■ PEFC NEDERLAND

Gepubliceerd op11 maart 2019 om 15:04