Deel deze spotlight

Verschillende soorten stoelen

TekstIngeborg Postema
BeeldEric Montanah

Stoelen hebben in de eerste plaats een functioneel kenmerk als zitplaats. Bijvoorbeeld als plek om een boek te lezen, ontspannen televisie te kijken of om visite te laten plaatsnemen en gezellig te kletsen en koffie te drinken. Er zijn wat dat betreft verschillende soorten stoelen te onderscheiden. Zo zijn er ook eetkamerstoelen om in een comfortabele houding aan de eettafel te zitten en tuinstoelen om in het zonnetje buiten te genieten. Naast de functionaliteit als zitplaats geldt dat stoelen een decoratieve functie hebben. Stoelen dragen door het design, materiaal en kleur en afmeting bij aan de uitstraling en sfeer in elk interieur.

Verschillende soorten stoelen: fauteuils voor de woonkamer

Een populair soort stoel voor de woonkamer is de fauteuil en dat is niet zonder reden. Fauteuils hebben als kenmerk optimaal comfort te bieden, waarbij de relaxfauteuils uiteraard op dat gebied het onderscheid maken.

Er zijn ook andere verschillende soorten stoelen binnen het aanbod van fauteuils, zoals met een extra functionaliteit. Bijvoorbeeld in de vorm van een draaifauteuil of uitgevoerd als elektrisch bedienbare fauteuil om de voetensteun met een druk op de knop omhoog of omlaag te doen.

Een andere variant binnen deze categorie met verschillende soorten stoelen betreft de zogenoemde sta-op stoel. Dit is een stoel die ideaal is voor mensen die moeite hebben om vanuit zittende positie omhoog te komen.

· Relaxfauteuils

· Draaistoelen

· Elektrisch bedienbare fauteuil

· Sta-op stoelen

Overigens zijn er naast de relaxstoelen voor de woonkamer tal van ander soort stoelen verkrijgbaar, die door de vormgeving soms zelfs een eigen naam hebben. Een voorbeeld daarvan betreft de vlinderstoelen waar je in het design een vlinder herkent.

Invloed op de uitstraling

Stoelen voor de woonkamer zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar in diverse soorten stijlen. Bijvoorbeeld met een strak en modern design of in een uitvoering met een klassieke look. Zo zijn er ook fauteuils die rechtstreeks uit de jaren zestig lijken te komen met een mooie vintagelook. De materialen variëren bij fauteuils van verschillende leersoorten tot uiteenlopende soorten stoffen. Het design bepaalt net als het materiaal en de kleur de stijl en heeft invloed op de uitstraling in de woonkamer.

· Design

· Materiaal frame

· Materiaal bekleding

· Kleur


Variatie in stoelen voor de eetkamer

Er zijn net als voor de woonkamer eveneens verschillende soorten stoelen voor de eetkamer te onderscheiden. Het meest bekend is natuurlijk de standaard eetkamerstoel die onder of aan een eettafel is te schuiven. Binnen deze categorie zijn er variaties betreffende de uitvoering, zoals met of zonder armleuningen en met een hoge rugleuning of lage rugleuning. De materialen verschillen onder meer van hout tot metaal en van een fluwelen zitting tot een rotanzitting. In de eetkamer of in de open keuken is het ook mogelijk om in plaats van lage stoelen de keuze te maken voor barstoelen die de juiste zithoogte bieden voor een bartafel of keukenbar.

Nog meer soorten stoelen

Er zijn uiteraard nog meer soorten stoelen te onderscheiden voor de woonkamer, eetkamer of slaapkamer. Daarbij valt te denken aan klapstoelen die van pas komen als er veel visite over de vloer komt, zoals tijdens een verjaardag. Of aan kinderstoelen waardoor kinderen in de woonkamer of op de kinderslaapkamer een eigen plekje hebben. De verschillende soorten stoelen zijn bovendien ook nog aan te vullen met bureaustoelen en gamestoelen. Zo zie je dat er allerlei verschillende soorten stoelen zijn die elk een eigen functie hebben. Dat geldt niet alleen voor binnen, maar tevens voor buiten met een variatie in tuinstoelen. Deze variëren van ligstoelen tot opklapbare tuinstoelen en van terrasstoelen tot hangstoelen.

Gepubliceerd op21 maart 2022 om 11:29
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga