Deel deze spotlight

Trendy zwart sanitair voor welzijn en comfort

Tekst
BeeldDelabie

De huidige corona crisis heeft ons verplicht in een kleinere wereld te leven waarin we thuis werken, geen culturele uitstapjes meer kunnen maken, beperkte sociale contacten hebben, … Aangezien deze situatie nu bijna een jaar duurt, zijn er verschillende speculaties en voorstellingen over een eventuele blijvende impact op ons leven. We stellen vandaag reeds vast dat nieuwe gewoontes ontstaan zijn, dat de mindset veranderd is en dat er nieuwe regels opgelegd worden.

Na maanden afwezigheid van het sociale leven, ligt voor sommige mensen de drempel terug naar buiten hoog. Zij hopen uiteraard te kunnen bijpraten, hun vaardigheden aan te scherpen, hun creativiteit aan te spreken, maar bovenal willen ze zich comfortabel en veilig voelen.

Het klinkt misschien raar, maar ook de sanitaire voorzieningen in publieke en commerciële gebouwen spelen een belangrijke rol in deze ervaring van comfort en veiligheid. Gebruikers verwachten immers een sanitair dat niet alleen schoon en toegankelijk is, maar ook een plaats waar ze tot rust kunnen komen en waar het comfortabel is. Het imago van een publieke instelling wordt dus al snel weerspiegeld in haar sanitaire voorzieningen. Mensen associëren namelijk graag de kwaliteit van een vestiging met die van haar toiletten!

Een slimme productkeuze kan hierbij helpen: zowel kranen als accessoires moeten een strak ontwerp met minimale verbindingen hebben, zodat vuil en bacteriën zich niet kunnen ophopen. Modellen met een dergelijk ontwerp hebben een duidelijk voordeel op het gebied van hygiëne ten opzichte van modellen met een complex design. Publiek sanitair vraagt om kranen en accessoires die bestand zijn tegen regelmatige schoonmaakbeurten en die duurzaam en betrouwbaar zijn.

Design en functionaliteit hand in hand

Delabie slaat een belangrijke brug tussen design, architectuur en functionaliteit in openbare ruimten zoals musea, restaurants, kantoren en luchthavens. De Franse fabrikant biedt oplossingen waarin doeltreffendheid en elegantie verenigd zijn, zoals bij de nieuwe mat zwart verchroomde uitvoering van de elektronische BINOPTIC-kraan. Ongeacht de configuratie, er bestaat een geschikte BINOPTIC-kraan: op blad of muurmodel, mengkraan of kraan, voor inbouw- of opbouwwaskom.

Dankzij de combinatie van functionaliteit en esthetiek werd de BINOPTIC reeds meermaals gekozen en geïnstalleerd in publieke ruimten zoals de internationale luchthaven van Abu Dhabi, de Incity-toren in Lyon, de Europese Metropool van Rijsel, het nieuwe Tai Kwun centrum voor erfgoed en kunst in Hongkong en de Majunga-toren in La Défense, nabij Parijs. Dit assortiment bewijst aan de vereisten in openbare ruimten te voldoen. Het ontwerp in 100 % messing en mat zwart chroom biedt een optimale weerstand tegen intensief gebruik.

Water- en energiebesparing

Met zelfsluitende elektronische wastafelkranen wordt niet alleen de hygiëne geoptimaliseerd, doordat er geen manueel contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Door te kiezen voor slimme technologieën kunnen ook water en energie bespaard worden. Onder meer debietbegrenzers en zelfsluitende kranen zijn een populaire oplossing om de waterrekening te beperken. Sensorkranen die alleen worden geactiveerd wanneer de gebruiker wordt waargenomen en uitgeschakeld wanneer er geen aanwezigheid wordt gedetecteerd, zullen het verbruik nóg verminderen (tot 90% besparing ten opzichte van mechanische kranen).

Het verminderd waterverbruik heeft ook positieve gevolgen voor het energieverbruik. Als er minder warm water wordt gebruikt, is er minder energie nodig om het water te verwarmen. Dit heeft op zijn beurt een invloed op het ontwerp van de sanitaire installatie. Ook de energiebron kan in aanmerking worden genomen. Zo is bijvoorbeeld de actieve infrarood impulstechnologie een oplossing met een laag stroomverbruik, aangezien de detectiestraal met tussenpozen wordt uitgezonden. Dit alles draagt trouwens bij tot een positieve score voor milieukeurmerken zoals BREEAM.

Totale hygiëne

Het gebruik zonder manueel contact verhindert de overdracht van kiemen via de handen. Wanneer een kraan niet regelmatig gebruikt wordt, stagneert het water in de leidingen en ontstaat er bacterievorming. Om dit te voorkomen is de BINOPTIC-kraan van Delabie uitgerust met een periodiek spoelsysteem, waarbij de leidingen automatisch worden gespoeld elke 24 uur na het laatste gebruik. Ook het ontwerp van de sensorkraan vermijdt bacteriegroei: uitloop met gladde binnenkant en beperkte waterinhoud. De modellen op batterijen zijn uitgerust met een elektroventiel met zuiger. Het water in de kraan wordt afgevoerd en ververst bij elk gebruik, wat bacterievorming beperkt.

Niets ontbreekt aan dit geheel van technologische voorzieningen. Het esthetische en het praktische gingen nooit zo goed samen!

Gepubliceerd op8 maart 2021 om 0:00