Deel deze spotlight

Tips voor het vernissen van kurk

Tekst
BeeldXYTO Media

Kurk heeft als natuurlijk materiaal periodiek onderhoud nodig om in een goede conditie te blijven en de levensduur te verlengen. Heb je bijvoorbeeld een kurkvloer of kurkwand? Dan is het belangrijk om deze te behandelen. Dit doe je door op periodieke basis kurk te vernissen met een speciale vernis. Bijvoorbeeld op het moment dat je ziet dat het oppervlak van een kurkvloer is aangetast en er niet meer mooi uit ziet.

Wat is het vernissen van kurk?

De vernis zorgt ervoor dat er een nieuwe beschermlaag op je kurkvloer of kurkwand komt. Zo is je vloer of wand van kurk weer lange tijd beschermd tegen krasjes, vuil en uv-licht. De kurkvloer of kurkwand komt er bovendien weer mooier uit te zien nadat je deze van kurkvernis hebt voorzien. Een kenmerk van kleurloze vernis is dat de structuur en kleur van kurk behouden blijft.


Welke vernis is er nodig?

Bij het vernissen van kurk maak je gebruik van een speciale vernis in de vorm van een transparante lak. Deze is beschikbaar in kurklak, waarbij je de keuze hebt uit bijvoorbeeld matte lak en zijdeglans lak. Er zijn allerlei soorten vernis die geschikt zijn voor specifieke ondergronden. Daarom is het belangrijk om voor het vernissen transparante lak te gebruiken die bestemd is voor kurk.


Stappenplan kurk vernissen

Het vernissen van kurk is niet moeilijk en prima zelf te doen als je onderstaand stappenplan volgt. Je begint met de voorbereiding om daarna de vernis aan te brengen en deze vervolgens te laten opdrogen.


1. Voorbereidende werkzaamheden

Indien er sprake is van een oude laag vernis dan is het de bedoeling om deze eerst te verwijderen. Dit kan je doen met schuurpapier of bij een groot oppervlak met een schuurmachine. Doe het wel voorzichtig, zodat de kurkvloer of kurkwand niet beschadigd raakt. Bij de voorbereiding voor het vernissen van kurk is het in elk geval belangrijk dat de ondergrond vetvrij, stofvrij en droog is.


2. Vernis op kurk aanbrengen

Vernis is gemakkelijk op kurk aan te brengen. Dit doe je door een roller gebruiken, zoals je bijvoorbeeld ook een wand ermee schildert. Bij de randen en hoeken is het handig om een verfkwast te gebruiken. Het is veelal nodig om het niet bij een enkele laag te houden, maar meerdere lagen vernis aan te brengen. De aangebrachte laag moet echter eerst goed drogen.


3. Vernis laten drogen

Vernis op waterbasis is sneller droog dan blanke lak op terpentinebasis. Een tweede laag vernis op waterbasis is wat dat betreft op dezelfde dag aan te brengen. Ga je een kurkvloer vernissen dan is het aan te raden om de vloer na de laatste laag 48 uur te laten drogen voordat je de meubels weer op de plek zet.


Periodiek vernis aanbrengen

Hoe vaak je kurk moet vernissen, is afhankelijk van de intensiteit van gebruik. De beschermlaag op een kurkwand slijt wat dat betreft minder snel dan een kurkvloer in de woonkamer. Het hangt bij een kurkvloer er ook vanaf hoe vaak je deze onderhoudt. Je kan bijvoorbeeld ieder jaar een speciale kurkpolish gebruiken om de levensduur van de vernislaag te verlengen. Dan is het minder vaak nodig om de kurkvloer te vernissen.

Gepubliceerd op19 september 2023 om 16:24
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga