Deel deze spotlight

Tips voor het leggen van een kurkvloer

Tekst
BeeldXYTO Media

Wil je zelf een kurkvloer leggen? Het is belangrijk om met een goede voorbereiding van start te gaan als je een perfect resultaat wilt zien. Daarom volgen hier tips voor het leggen van een kurkvloer.

1. Laat de kurkvloer acclimatiseren

Je laat de kurkvloer eerst gedurende een periode van 24 tot 48 uur wennen aan de omgevingsfactoren, zoals luchtvochtigheid en temperatuur. Daarom leg je de kurktegels in de ruimte waarin de kurkvloer komt te liggen. Dit voorkomt dat de kurktegels gaan werken en je na het leggen ongelijke vloerdelen krijgt.


2. Bereid de ondergrond voor

Kurk is flexibel materiaal dat op de ondergrond meebeweegt. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ondervloer geheel vlak is. Indien de ondergrond ongelijk is, kan je deze egaliseren met egaline. Bij een ongelijke ondergrond zie je dit terug in het eindresultaat en dat is maar beter te voorkomen. De ondergrond dient bovendien schoon en droog te zijn voordat je de kurkvloer gaat leggen. Overigens kan je de kurkvloer zowel op een betonvloer als op een houten vloer leggen, maar deze dient dus wel vlak te zijn.


3. Meet de kurkvloer in

Het inmeten van een te lijmen kurkvloer is belangrijk, omdat je de kurkvloer zo recht mogelijk in de ruimte wilt leggen. Na het verlijmen liggen de kurktegels namelijk vast. Meet daarom de middelpunten in de ruimte in de breedte en in de lengte. Je krijgt dan een startpunt in het midden van de ruimte. Zet voor het gemak en voor optimale nauwkeurigheid met een potlood een streep op de ondervloer. Breng je de lijm aan dan lijkt deze streep weer te verdwijnen, maar als de lijm is opgedroogd, zie je de marketing weer tevoorschijn komen.


4. Gebruik tweezijdig contactlijm

Bij het zelf leggen van een kurkvloer is het van belang dat je de juiste materialen gebruikt, zoals tweezijdig contactlijm. Je brengt deze lijm zowel aan op de ondergrond als op de onderkant van de kurkvloerdelen. Hier kan je een lijmroller voor gebruiken. De lijm moet eerst drogen voordat je gaat beginnen met het leggen van de kurkvloer.


5. Leg de kurkvloer in verband

Bij het zelf leggen van een kurkvloer is het belangrijk deze in verband te leggen. Je krijgt dan een natuurlijk ogend resultaat en zorgt daarmee bovendien voor optimale stabiliteit van de vloer. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een wild verband, waarbij je een nieuwe baan aanlegt met het deel dat van de laatst aangelegde baan is overgebleven.


6. Gebruik een afbreekmes en rubberen hamer

De kurktegels zijn gemakkelijk te snijden als je gebruik maakt van een afbreekmes. Om ervoor te zorgen dat de kurkvloer stevig komt te liggen, klop je deze na met een rubberen hamer. Hiermee zorg je voor een goede hechting met de ondergrond. Het is niet nodig om plinten te gebruiken, want je kan de kurkvloer doorleggen tot aan de wand.


7. Werk de kurkvloer af met kurklak

Na het leggen van de kurkvloer is het belangrijk om deze verder af te werken door een beschermende laag te creƫren. Hier gebruik je speciale transparante kurklak voor. Deze lak biedt bescherming tegen kleine krasjes en tegen vlekken. Het is aan te bevelen om de kurkvloer drie keer te lakken. Naast dat de lak bescherming biedt, zorgt de lak er ook voor dat de vloer gemakkelijker is schoon te maken. Er zijn overigens diverse onderhoudsmiddelen beschikbaar om de laklaag in een optimale conditie te houden.

Gepubliceerd op8 augustus 2023 om 15:04
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga