Deel deze spotlight

Tips en tricks bij het kiezen van een terrasoverkapping

Tekst
BeeldXYTO Media

Een terrasoverkapping in de tuin zorgt voor overdekte leefruimte in de tuin en biedt bescherming tegen weersinvloeden. Bijvoorbeeld tegen de zon die in de lente al fel begint te schijnen of tegen wind als het aan het einde van de zomer frisser is. Bij de aanschaf van een terrasoverkapping kijk je eerst waar je deze wilt plaatsen. Het is mogelijk om deze apart van het huis in de tuin een plek te geven of een verlengstuk van je woonkamer te laten zijn.

Houd rekening met de zon en privacy

Bij het bepalen van de locatie in de tuin waar de terrasoverkapping komt te staan, is het aan te raden om rekening te houden met de zon. Houd ook rekening met aanwezig begroeiing en met bijvoorbeeld bomen die zonlicht al tegenhouden. Verder is het natuurlijk prettig als je optimale privacy creëert, zodat niet iedereen in de buurt rechtstreeks je overkapping in kijkt.


Controleer of je een vergunning nodig hebt

Het is voordat je een terrasoverkapping aanschaft belangrijk om na te gaan of je een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Dit heeft onder meer te maken met de grootte van de overkapping en de voorwaarden variëren bovendien per gemeente. In de meeste situaties is het waarschijnlijk niet nodig om een vergunning aan te vragen, maar check het vooraf dus wel even bij de gemeente.

Keuze tussen gesloten of open terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is op allerlei manieren vorm te geven en zowel dicht als open te realiseren. Bij een dichte overkapping heb je bovendien nog weer de keuze hoeveel gesloten kanten je wilt hebben. Je kan bijvoorbeeld een bijna volledig dichte terrasoverkapping nemen met slechts een enkele zijde open. Of je kiest voor een volledig open overkapping, zodat je alleen een dak boven je terras hebt dat je tegen de zon beschermt. Ook hiervoor geldt dat je natuurlijk met de situatie in je tuin net als met de begroeiing, bomen en gewenste privacy rekening houdt. Overigens is het ook mogelijk om voor een dichte terrasoverkapping te kiezen met zijwanden van glas. Deze laten licht door en daarbij behoud je het uitzicht op de tuin.


Let op het materiaal

Terrasoverkappingen zijn in de meest uiteenlopende materialen verkrijgbaar, zoals hout of aluminium. Een overkapping van hout heeft meer onderhoud nodig dan wanneer het materiaal uit aluminium bestaat. Het is bij de keuze voor het materiaal, maar zeker ook voor de kleur aan te raden om rekening te houden met de stijl van je woning.


Denk aan de vloer

Een terrasoverkapping is rechtstreeks op de bestaande tegels in je tuin te plaatsen, maar het staat ook prachtig om voor een nieuwe tuinvloer te kiezen. Op deze manier maak je van de terrasoverkapping een uniek en onderscheidend plekje in de tuin. Bij de keuze voor een vloer zijn er verschillende opties beschikbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een houten vlonder neer te leggen of om grote en moderne buitentegels als vloer te laten dienen onder de terrasoverkapping. Wil je de bestaande vloer gebruiken? Dan kan je er nog een bijzondere uitstraling aan toevoegen met een mooi buitenkleed.


Stel een budget vast

Het is uiteraard aan te raden om vooraf een budget vast te stellen voor de kosten van een terrasoverkapping. Je budget heeft namelijk invloed op de keuzes die je kan maken. Ben je handig dan kan je zelf aan de slag gaan. Laat je het doen dan is het aan te raden om verschillende offertes aan te vragen. Daarbij kan je op de kosten voor een terrasoverkapping letten, maar natuurlijk ook op de service en kwaliteit.

Gepubliceerd op16 april 2024 om 12:18
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga