Deel deze spotlight

THEMASPECIAL WERELDROUTEKAART

TekstMarieke Pool
BeeldXYTO Media

Interieurs in Spanje hebben een andere look dan die in Maleisië. Een loft in New York lijkt in niets op een appartement in Cuba. Waar de verschillen vandaag komen? Klimaat is een duidelijke speler. Gezinssamenstellingen evenzo. En cultuur heeft natuurlijk enorm veel invloed. We nemen je mee de wereld over. Een wereld met waanzinnige interieurs. Laat je inspireren!

AFRIKA

Dit continent wordt gekenmerkt door prachtige land - schappen, aardse kleuren en inspirerende culturen. Denk je aan Afrika, dan denk je aan de big five. Daarom mogen dierenprints in een Afrikaans interieur absoluut niet ontbreken. Net als de kleuren terracotta, beige en groen. Maak het af met houten beelden en maskers, muur- en vloerkleden en tropische planten.

Kleur Terracotta

Materiaal Hout

Decoratie Rieten manden, kleden, kunst van hout

AMERIKA

Groot, groter, grootst. In elke Amerikaanse tv-show zie je grote woningen met grote leefruimtes en enorme keukens. Heel on-Hollands, maar wel een geweldige inspiratiebron. De Amerikaanse stijl is door de eeuwen heen gevormd. Aan de basis staat de Engelse stijl, ingegeven door de eerste kolonisten die een vleugje van thuis wilden beleven op dit nieuwe continent. Later hebben country en art deco hun bijdragen geleverd waardoor Amerikaanse interieurs van voornamelijk klassiek soms heel classy op juist behoorlijk pompeus werden. Groot, groter, grootst is echter altijd gebleven.

Kleur Natuurlijke tinten

Materiaal Hout, glas, steen

Decoratie Kroonluchters, meubels met bloem- motieven

ZUID-AMERIKA

Zuid-Amerika staat nog niet zo lang op de kaart als het om interieurs gaat. Het continent is eeuwenlang onder - drukt, eerst door kolonisten, later door autochtone dictators. Maar inmiddels hebben vrijdenkers de ruimte om in design, kunst en architectuur te duiken. En dat werpt zijn vruchten af!

Kleur Vooral veel!

Materiaal Metaal

Decoratie Aardewerk, kussens, kleden

OCEANIË

Kenmerkend voor de interieurs in dit werelddeel is de connectie met buiten. De woonkamer en/of keuken zijn bijna standaard middels een grote pui of enorme deur verbonden met de tuin. Niet in de minste plaats omdat men er dol is op bbq’en, wat dan ook het hele jaar door gebeurt. Ook in de winter! Eenvoud is misschien wel de beste omschrijving van de interieurs op dit continent.

Kleur Neutraal

Materiaal Voornamelijk natuurlijke materialen als hout

Decoratie Kussens, kleden en muurbekleding in tinten die passen bij het kleur- en materiaalgebruik

AZIË

Zen. Minimalistisch. Strak. Opgeruimd. In een Aziatisch interieur kom je tot rust. Veel Aziaten gaan vol voor Feng Shui, waarbij positionering centraal staat. En toch is er in elk interieur ruimte voor Aziatische kunst. Waaiers, lampionnen, kamerschermen en wat denk je van Chinese draken? Oh, vergeet niet je schoenen buiten te laten staan. Geen viezigheid binnen aub!

Kleur Rustige tinten

Materiaal Gelakte houten vloeren, houten meubelen

Decoratie Waaiers, draken, lampionnen

EUROPA

Voor Europa geldt -net als voor de andere werelddelen dat we onze interieurs eigenlijk niet over één kam kunnen scheren. Een appartement op Ibiza ziet er anders uit dan de doorsnee Nederlandse rijtjeswoning. Hoewel we op beide plekken gek zijn op vloerkleden. Dat dan weer wel. Als we naar Nederland kijken, zijn het visgraatvloeren die de klok slaan, worden we wild van stalen deuren en doucheschermen, gaan we en masse voor veel glas en kiezen we daarnaast voor veel groen, hout en bamboe in huis.

Kleur Neutrale tinten, geaccentueerd door zwarte elementen

Materiaal Hout, staal, glas

Decoratie Kussens, kaarsenhouders, plantenGepubliceerd op1 februari 2022 om 13:18
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga