Deel deze spotlight

Slimme verlichting

Tekst
BeeldXYTO Media

Slimme verlichting maakt het mogelijk om in het interieur de lichtbron in huis aan te passen aan de situatie. Bijvoorbeeld in functionele zin als je veel licht nodig hebt, maar ook voor wat betreft het creëren van een bepaalde sfeer. Slimme verlichting is door de veelzijdigheid ideaal om een aangename ambiance te realiseren en dient tevens voor praktisch gemak. Een slimme lamp met fitting is eenvoudig aan te brengen en op een gemakkelijke manier te bedienen. Dit doe je namelijk met een app op je smartphone of door een afstandsbediening voor slimme verlichting te gebruiken. Verder is er een koppeling mogelijk met andere smart home systemen, zoals met een slimme deurbel of beveiligingssysteem.

Wat zijn de beste smart lampen?

Philips Hue is een van de beste smart lampen die er verkrijgbaar zijn. Deze slimme verlichting maakt het mogelijk om je hele huis en zelfs de tuin smart te verlichten. Philips Hue is bovendien gemakkelijk te combineren met aansluiting op andere domotica systemen. Philips Hue White and Color bestaat uit een starterkit en heeft naast dimbare gekleurde lampen ook een hub. De smart lampen combineren met een kwalitatieve app die veel functionaliteiten biedt.


Caliber slimme lampen behoren tot de beste smart lampen als het gaat om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Slimme verlichting van Caliber is namelijk uitermate betaalbaar en bovendien duurzaam. Er is een starterspakket beschikbaar om met de lichtoplossing in huis aan de slag te gaan. De slimme lampen maken het mogelijk om het licht te dimmen, waarbij de kleurintensiteit is aan te passen via de app. Het is bovendien gemakkelijk om het licht op afstand uit te schakelen.


Trust Zigbee Smart Home is eveneens tot de beste smart lampen te rekenen en is tevens voordelig in aanschaf. Een voordeel van de slimme ledkleuren lamp is dat deze niet alleen met de eigen app werkt, maar ook prima te combineren is met Philips Hue Bridge.


Wyze Bulb is slimme verlichting die bekend staat als een van de goedkoopste uitvoeringen. Deze smart lampen zijn te bedienen via de Wyze app, maar veranderingen zijn ook door te voeren met Google Assistant of Alexa. De app biedt de mogelijkheid om een schema te maken om te bepalen wanneer het licht aan moet gaan en uit moet gaan. Tevens biedt de app een optie om een vakantiemodus in te stellen.


Wat is er nodig voor slimme verlichting?

Je kan een complete starterskit aanschaffen om direct gebruik te maken van slimme verlichting. Er zijn namelijk verschillende apparaten nodig om optimaal van smart lampen gebruik te maken. Er is een bridge ofwel hub nodig dat als centraal knooppunt dient voor de slimme verlichting. Dit apparaat, zoals de Hue Bridge van Philip, is met een kabel aan te sluiten op de router om een internetverbinding tot stand te brengen. Er zijn echter ook slimme verlichtingssystemen die via bluetooth werken.


Verder heb je een afstandsbediening nodig om de verlichting te bedienen en is het handig om van een app gebruik te maken. Je kan de smart lampen in dat geval bedienen via de app op je smartphone of op je tablet. Naast de hub en app heb je natuurlijk smart lampen met een bepaalde fitting nodig, zoals E27 met een grote fitting of E14 met een kleine fitting. Wil je slimme verlichting combineren met andere smart home systemen dan is een koppeling mogelijk met bijvoorbeeld een beveiligingssysteem of met een slimme deurbel.

Gepubliceerd op14 maart 2023 om 15:12
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga