Deel deze spotlight

Schilderijen kiezen die passen bij de architectuur van je woning

Tekst
BeeldXYTO Media

De keuze van kunst in je huis gaat verder dan persoonlijke voorkeur. Het kan helemaal samensmelten met de architectuur van je woning. In dit artikel verkennen we hoe je schilderijen kunt ophangen die naadloos aansluiten bij de sfeer van jouw woning. Van een modern loftappartement tot een klassiek herenhuis: ontdek hoe kunst en architectuur samen kunnen komen voor een prachtige leefomgeving.

Sfeer van de architectuur begrijpen

Voordat je nieuwe schilderijen uitzoekt, is het belangrijk om de architecturale stijl van je woning te begrijpen. Is het een strak en minimalistisch ontwerp of is de sfeer juist erg landelijk? Zet alle kenmerken van jouw woning op een rijtje. Deze inzichten kun je gebruiken als leidraad bij het kiezen van kunstwerken voor aan de muur.

Keuze voor een slim ophangsysteem

Een flexibel ophangsysteem is een slimme keuze om de kunst in je woning te blijven variëren. Met een speciale schilderijophangrails kun je gemakkelijk schilderijen verplaatsen en verwisselen zonder gaten in de muur achter te laten. Super handig als je bijvoorbeeld per seizoen andere kunst op wilt hangen. Het is ook toegankelijker om nieuwe opstellingen uit te proberen. Creëer bijvoorbeeld eens een gallery wall waarbij je een collage maakt van meerdere schilderijen in diverse formaten. Als het dan toch niet blijkt te passen bij de woning, kun je de lijsten weer strak naast elkaar hangen. Je kunt blijven variëren en experimenteren.

Kunst als een verlengstuk

Kunst kan dienen als een verlengstuk van de architectuur van je woning. Overweeg schilderijen die bepaalde lijnen of vormen van de architectuur weerspiegelen. Zo kan een abstract schilderij complementair zijn aan een moderne woning, terwijl een landschapschilderij de natuurlijke elementen van een landhuis prachtig weergeeft. Maak daarnaast optimaal gebruik van de beschikbare ruimte op de muur. Bij een hoog plafond mag een schilderij ook extra groot zijn of wat hoger aan de wand hangen.

Juiste contrast en balans

Durf te spelen met contrast, bijvoorbeeld in kleur en textuur, om de architectonische kenmerken van de woning te versterken. Als jouw huis veel ramen en daglicht heeft, is het bijvoorbeeld tof om juist een donker schilderij toe te voegen als tegenhanger. In een woning met veel strakke lijnen en zware texturen kun je een kunstwerk met zachte kenmerken ophangen. Zorg er wel voor dat het schilderij op minimaal één manier naadloos is verbonden met de stijl van de architectuur. Of dat nou gaat om het kleurenpalet, het lijnenspel of de vorm. Zoek een mooie balans tussen samenhang en contrast.

Gepubliceerd op12 december 2023 om 8:44
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga