Deel deze spotlight

Sanitair op kantoor: een nieuwe realiteit

Tekst
BeeldDelabie Benelux

Hygiëne blijft de komende jaren stevig op de volksgezondheidsagenda staan. In de strijd tegen de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën is het wassen en desinfecteren van de handen een essentieel wapen.

Dat sanitair niet meer uitsluitend draait om design en budget snappen ze bij DELABIE allang. Getuige het enorme assortiment met onder meer waterbesparende en vandaalbestendige producten. Dat DELABIE ook in tijden van crisis een rots in de branding is, blijkt uit hoe deze Europese marktleider in sanitaire uitrusting voor publieke gebouwen omgaat met de gevolgen en maatregelen van de Coronapandemie. 

Sanitair op kantoor: een nieuwe realiteit

Nu we een nieuwe fase in de exit-strategie uit de Coronapandemie hebben bereikt, keren werknemers full- of parttime terug naar kantoor. Heerlijk om weer even bij de koffiemachine bij te praten en met elkaar in levenden lijve te sparren in plaats van via Zoom of Teams. Maar hoe hou je het veilig? Want met de anderhalve meter afstand zijn we er nog niet. Voldoen de sanitaire voorzieningen wel aan de nieuwe hygiënenorm?

Maximale hygiëne

In de huidige context van een pandemie is een maximale hygiëne uitgegroeid tot een absolute vereiste. Wat de sanitaire ruimte betreft, moet bijvoorbeeld extra aandacht besteed worden aan de deurklinken die toegang geven tot die ruimte, aan de kraan van het handwaspunt, aan de douchekraan, aan de raakvlakken op de douchedeur, aan de klink van het individueel toilet en aan de spoelknop van het toilet. Voor de schoonmaakfrequentie moet er rekening gehouden worden met het aantal gebruikers van deze voorzieningen. Drinkwaterbedrijven adviseren bovendien het legionellapreventieplan goed te blijven uitvoeren. Ook aan bedrijven zonder verplicht legionellapreventieplan wordt geadviseerd leidingen goed -minimaal een minuut- door te spoelen alvorens ze weer in gebruik te nemen.

Een dozijn keer wassen

Bovenaan de advieslijst staat dat we de werkplek uitsluitend mogen gebruiken na het grondig wassen of desinfecteren van de handen. Met zelfsluitende mechanische of elektronische wastafelkranen -lees: geen manueel contact- optimaliseren we de hygiëne. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de hendels worden dus niet opnieuw overgedragen op de handen en vice versa. Omdat handmatig spoelen van de installatie arbeidsintensief en kostbaar is, vooral bij grotere installaties, bieden elektronische kranen ook hier een groot voordeel: ze hebben een automatische antibacteriële periodieke spoeling die dit handmatig spoelen overbodig maakt. Deze antibacteriële periodieke spoeling treedt in werking wanneer de kraan gedurende 24 uur niet wordt gebruikt en voorkomt zo stagnatie van water in de kraan en het leidingwerk.

Nieuwe gewoontes

Omdat er uitvoerig gewezen wordt op het belang van handhygiëne, wassen we onze handen gemiddeld twaalf keer per dag. Traditionele wastafelkranen hebben een verbruik van negen liter per minuut. Als het wassen van de handen 32 seconden duurt -inclusief natmaken, inzepen en spoelen- en de kraan daarbij blijft lopen, bedraagt het totale verbruik 4,8 liter per wassessie. De impact van het vaker wassen van de handen is enorm: het waterverbruik stijgt van 24 liter naar 57,6 liter per persoon per dag. Maar dat kan anders. De zelfsluitende kranen van DELABIE helpen de gebouwbeheerder de waterfactuur te optimaliseren zonder in te boeten op comfort voor de gebruiker. De kraan sluit automatisch na zeven seconden (mechanische modellen) of na het verwijderen van de handen uit de detectiezone (sensorgestuurde modellen) en heeft een beperkt debiet van drie liter per minuut bij drie bar. De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en afspoelen zonder dat de kraan continu loopt. Met een elektronische kraan van DELABIE daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per sessie, een besparing van bijna 90%.

Hygiëne blijft de komende jaren stevig op de volksgezondheidsagenda staan. In de strijd tegen de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën is het wassen en desinfecteren van de handen een essentieel wapen. DELABIE biedt gebouweigenaren en werkgevers oplossingen op het gebied van comfortabel, hygiënisch, waterbesparend en betrouwbaar sanitair. 

Gepubliceerd op6 oktober 2020 om 11:19