Deel deze spotlight

Renson Endura Delta: het geknipte ventilatiesysteem voor deze strakke villa

Tekst
BeeldRenson

In het strakke ontwerp van deze moderne villa in het Belgische Lembeke was geen plaats voor raamventilatieroosters om het binnenshuis van voldoende verse lucht te voorzien. En dus kwam installateur (en Renson Ambassadeur) Cedric Plaetinck met de Endura Delta op de proppen. Dankzij een nauwe samenwerking met architect Bernd Buedts werd die perfect geïntegreerd in deze verbouwde bungalow.

Hoewel installateur Cedric Plaetinck zowel ervaring heeft met de Healthbox (mechanische afvoer van vervuilde binnenlucht gecombineerd met natuurlijke toevoer van verse lucht via raamventilatieroosters) als de Endura Delta, was het hier al vanaf de eerste pennentrek duidelijk dat die laatste het als wtw-systeem zou halen. Hier wou men namelijk geen raamventilatieroosters in de gevel geïntegreerd zien. En dus viel de keuze op de 450m³/u variant van het vraaggestuurde balansventilatiesysteem van Renson. “Vooral omwille van de dimensionering van het toestel,” aldus Plaetinck, die zegt dat die mooi afgestemd is op zijn manier van werken en omwille van het feit dat de debieten zodanig regelbaar zijn dat ze aan de specifieke omstandigheden van elk project kunnen aangepast worden. Ook het feit dat het om een vraaggestuurd ventilatiesysteem gaat, blijkt een groot pluspunt. Want dankzij de geïntegreerde CO2-, VOC- en vochtsensoren wordt het ventilatieniveau enkel dan opgetrokken wanneer dat echt nodig is.

Vanaf het eerste ontwerp

Toch is het met dit soort balansventilatiesystemen volgens Cedric Plaetinck vooral zaak om voldoende vroeg rekening te houden met de impact ervan op het ontwerp. Er is niet alleen de unit met warmtewisselaar die moet ingebouwd worden en waar je het liefst ook voor het onderhoud achteraf en het vervangen van de filters nog makkelijk bij kan. Maar daarbij komt ook het dubbele kanalennet, voor toevoer en extractie, dat netjes moet kunnen weggewerkt worden achter stijlmuren en verlaagde plafonds. Cedric Plaetinck: “Daarom maak ik vanaf de eerste plannen duidelijke afspraken met de architect om achteraf niet voor verrassingen te staan. Bij dit project is dat trouwens allemaal prima verlopen, met kanalen weggewerkt in het plafond en in de hellingchape van het platte dak én met het toestel zelf weggewerkt in een ruime kast in de wasplaats. Ook dat was van tevoren duidelijk zo doorgesproken.”

Uiteindelijk zijn enkel nog de ventilatieroosters zichtbaar van wat er zich ‘achter de schermen’ afspeelt om de binnenluchtkwaliteit op punt te houden. “Zeker omdat je hier voor zowel toevoer van verse lucht als afvoer van vervuilde binnenlucht met roostertjes te maken hebt, zijn de designroosters van Renson handig meegenomen,” zegt Plaetinck. Dat die voorzien zijn van een grondlaag waardoor die in dezelfde kleur kunnen meegeschilderd worden als de muren en plafonds waarin die verwerkt zitten, maakt het resultaat helemaal af.

Installatiegemak en energiezuinigheid

Ook op technisch vlak heeft Plaetinck niets dan lof over de Endura Delta. De aansluitingen op de unit hebben een standaard diameter van 180 mm. Dat is ruim voldoende om op basis van de lengte van de kanalen te vervallen tot het debiet dat je uiteindelijk nodig hebt. Uit ervaring weet ik dat de theorie niet altijd strookt met de praktijk,” zegt hij daarover. “Theoretisch kan je in functie van een voorgeschreven debiet wel kanalen met een kleinere diameter gebruiken, maar van zodra er teveel bochten in de kanalen zitten of als er iets misloopt op de werf, riskeer je dat de weerstand in het kanalennet te groot wordt en je geluidshinder krijgt. Dankzij de juiste dimensionering van de ventilatiekanalen en het gebruik van regelbare ventielen, verliep ook de inregeling van deze installatie volgens Cedric Plaetinck bijzonder vlot. Bovendien springt op dat vlak ook de bijbehorende installateursapp bij. Via die app kan je als installateur het toestel trouwens zodanig instellen dat het ’s nachts niet boven een bepaald debiet of percentage mag gaan. Op die manier vermijd je niet alleen geluidshinder op ongewenste momenten, maar scoort de Endura Delta ook hoog op energiezuinigheid. Zeker als je weet dat dit vraaggestuurde balansventilatiesysteem altijd standaard op het minimumniveau zal draaien. Het is pas wanneer de sensoren in het toestel een stijging in geur, vocht of CO2-gehalte waarnemen dat het ventilatieniveau ook daadwerkelijk zal opgetrokken worden.

Belang van een correct onderhoud

Een wtw-ventilatiesysteem mag nog perfect geplaatst zijn, als het niet correct en regelmatig onderhouden wordt, draagt het niet bij tot een gezond en comfortabel binnenklimaat. “Dat is ook waarom ik – naast de uitleg over hoe de bewoner de ventilatie kunnen bedienen via de app – ook het belang van dat onderhoud en het vervangen van de filters benadruk,” besluit Cedric Plaetinck.

www.renson.eu

Tekst en Beeldmateriaal: Renson

Gepubliceerd op22 oktober 2019 om 12:05