Deel deze spotlight

Radiatoren kunnen ook mooi zijn

Tekst
BeeldXYTO Media

Je ziet ze vooral in badkamers. De laddervormige design radiator was oorspronkelijk bedoeld om handdoeken te drogen of te verwarmen. Voor veel mensen is het uiterlijk van de radiator belangrijker dan de warmteopbrengst. Een buizen radiator is namelijk minder effectief in vergelijking met een paneelradiator.


Kolom- en paneelradiatoren

Niet elke woning is voorzien van vloerverwarming waardoor radiatoren voor veel huizen noodzakelijk zijn. De meeste woningen zijn voorzien van horizontale kolomradiatoren of paneelradiatoren. Een kolomradiator is groter omdat het bestaat uit verschillende warmtekanalen. De paneelradiator heeft een of meerdere gesloten platen met ribbels. Het is de meest voorkomende radiator in Nederlandse woningen. Beide soorten radiatoren zijn er in verticale en horizontale uitvoering.

Design bepaalt uiterlijk

De meeste designradiatoren hebben dezelfde werkwijze als de paneel- of kolomradiator. Ze zijn dikwijls verfraaid door een ander soort paneel of ombouw. Het doel is om de radiator in harmonie te brengen met het interieur waardoor het een opvallend voorwerp wordt in plaats van een storend element. Opvallend is dat juist de verticale vorm direct bijdraagt tot dit concept.

Design klassiekers zijn geliefd

Ook retro radiatoren worden beschouwd als design. Het zijn de klassiekers onder de radiatoren vervaardigd uit gietijzer. De radiatoren staan met pootjes op de vloer en hebben een robuust uiterlijk. Ze zijn vooral geliefd bij mensen die bewust kiezen voor een industrieel interieur. In dezelfde lijn is er de Spiralix designradiator. De van oorsprong industriele radiator is gemaakt van een stalen ribbenhuis. Door de ribbenhuizen te verbinden ontstaat er een volwaardige radiator die zowel horizontaal of verticaal te plaatsen is.

Designradiatoren zijn prijziger. Elk merk heeft specifieke designseries. Een paneelradiator is het meest voordelig. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een ombouw. Ze zijn er in alle stijlen en materialen zodat voor elk interieur wel een passende variant is. Een ombouw is maatwerk en vereist vakmanschap. Een goedkoper alternatief is het verven van een radiator. Door het dezelfde kleur te geven als de wand valt de radiator minder op

Gepubliceerd op17 november 2021 om 11:51
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga