Raamtextiel: wat is het en hoe gebruiken?
Raamtextiel bestaat uit zelfklevende vitrage en geeft een raam of glazen pui een fantastische uitstraling. In functioneel opzicht zorgt raamtextiel voor het verminderen van inkijk, zodat de privacy toeneemt. Een groot voordeel is dat de lichtinval aanwezig blijft, waarbij het zicht door het glas behouden blijft. Bovendien is raamtextiel in allerlei soorten uitvoeringen verkrijgbaar en zowel geschikt om in huis toe te passen als in kantoren of andere bedrijfsruimtes.
Raamtextiel als geweven stof
Raamtextiel is als geweven stof te zien dat vergelijkbaar is met de looks van zogenoemde inbetween gordijnen. De stof maakt het verschil ten opzichte van bijvoorbeeld de traditionele raamfolie. Er is namelijk sprake van een warm effect met een natuurlijke uitstraling. Raamtextiel is aan de ene kant transparant geweven stof en aan de andere kant ondoorzichtig om de inkijk te beperken. Overigens zijn er ook uitvoeringen verkrijgbaar die helemaal ondoorzichtig zijn om volledige privacy te garanderen.
Raamtextiel met ruime keuze uit kleuren en designs
Raamtextiel is in allerlei kleurtinten en vitragestructuren verkrijgbaar. Het is dan ook altijd mogelijk om met het design van het interieur en met de kleuren van de inrichting rekening te houden. Op het gebied van design en uitstraling is het eveneens mogelijk om raamtextiel met print op beglazing aan te brengen. Het is op deze manier mogelijk om de raambekleding bijvoorbeeld als een kunstwerk vorm te geven.
Foto, patroon of contour
Een optie is om een foto als uitgangspunt voor de print op het raamtextiel te gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om een patroon in het raamtextiel aan te brengen en met contrasterende kleuren te werken. Doorgaans is de geweven stof toe te passen op het gehele raam, maar er zijn ook uitvoeringen verkrijgbaar om raamtextiel met een vrije vorm aan te brengen. Op deze wijze is er een levendige look te creƫren, zoals met een zwerm vogels die vrij door de lucht lijkt te bewegen.
Geschikt voor alle soorten beglazing
Daar waar raamfolie niet zondermeer geschikt is voor toepassing op alle ramen, geldt dit wel voor raamtextiel. Er is bij deze bijzondere vorm van zelfklevende vitrage als raambekleding namelijk sprake van een open weefselstructuur. Dit heeft niet alleen voordeel als er sprake is van een gedeeltelijke weerkaatsing van zonlicht, maar maakt het ook geschikt om op HR +++ glas toe te passen. De structuur met open karakter voorkomt dat er in hoog rendementsglas een thermische breuk ontstaat. Raamtextiel is bovendien gemakkelijk in het onderhoud en is simpel schoon te maken met bijvoorbeeld een lichtvochtig microvezeldoekje.
Rechtstreeks op het raam te plakken
De zelfklevende vitrage is rechtstreeks op de beglazing te plakken op alle soorten en maten ramen. Raamtextiel is zowel geschikt voor toepassing op een klein raam als op grote vensterpartijen. Ook indien een raam een gebogen vorm heeft of een andere vorm is de zelfklevende vitrage eenvoudig toe te passen. De luxe raambekleding is dan ook in een handomdraai aan te brengen en heeft bovendien als voordeel zonnewarmte tegen te houden.
Raamtextiel aanbrengen
Het is voor het aanbrengen van raamtextiel belangrijk om de glaspartij eerst te ontvetten om een goede hechting te realiseren. Hiervoor is glasreiniger te gebruiken. Daarna is het een kwestie van het raam opmeten en het raamtextiel op maat te snijden. Het is aan te raden om in de breedte en lengte 5 cm speling aan te houden, zodat het overschot na het aanbrengen nog bij te snijden is. Haal daarna ongeveer 15 cm los en begin met het plakken van deze vrije strook aan de bovenkant van het raam om zo het raamtextiel verder los te halen en met lichte druk tegen het glas te wrijven. Na het aanbrengen van de raambekleding is het overschot aan de beide zijden en onderkant gemakkelijk met een breekmesje weg te snijden.
1701BZ Heerhugowaard