Deel deze spotlight

Raamdecoratie trends van 2022

TekstIngeborg Postema
BeeldJonathan Borba

De raamdecoratie trends van 2022 onderscheiden zich op verschillende gebieden, maar duurzaamheid voert wat betreft de boventoon. Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid bij zowel bedrijven als consumenten. In alle raamdecoratie trends van 2022 speelt dit aspect dan ook een belangrijke rol en voornamelijk met betrekking tot het materiaal. Uiteraard zijn er verder trends te zien in het type raambekleding net als in het gebruik van populaire kleuren. Wat dat betreft springt raamdecoratie van duurzame materialen in donkere kleuren er dit jaar bovenuit.

Raamdecoratie trends 2022: houten jaloezieën

In het kader van duurzaamheid maken de kunststof jaloezieën op basis van de raamdecoratie trends in 2022 plaats voor houten jaloezieën. Hout is natuurlijk en duurzaam materiaal en om deze redenen ideaal om als raambekleding toe te passen. Om verder met de trend mee te gaan geldt dat donkere houten jaloezieën perfect zijn. In de lijn met de natuur is dan de keuze te maken voor een donkerbruine uitvoering, maar past zwart beter in het interieur dan is dat helemaal in overeenstemming met de raamdecoratie trends van 2022. In het verlengde van houten luxaflex geldt dat er steeds meer aandacht is voor bamboe jaloezieën. De lamellen van deze uitvoering zijn net even wat dunner en hierdoor ontstaat er een extra elegante look.


Gordijnen van gerecyclede grondstoffen

Gordijnen zijn weer helemaal terug van weggeweest en zijn ook nog eens naar wens te combineren met bijvoorbeeld houten jaloezieën of vitrage. Dat is handig als je de kamer graag helemaal wilt verduisteren of als je het interieur net even wat meer warmte en sfeer wilt geven. Gelet op het volgen van de raamdecoratie trend in het kader van duurzaamheid, is het mogelijk om de keuze te maken voor gordijnen die van gerecyclede grondstoffen zijn gemaakt. Zo worden er gordijnstoffen gemaakt van petflessen net als van jeans. Het is overigens dit jaar ook populair om voor zachte velours gordijnen als raamdecoratie te kiezen.


Shutters voor een authentieke look

Houten shutters voldoen aan het duurzaamheidsaspect en staan prachtig in verschillende soorten interieurstijlen. Shutters zijn qua design en stijl te vergelijken met het klassieke en authentieke karakter van louvredeuren, maar dan voor het raam. Er zijn steeds meer mensen die voor deze vorm van raamdecoratie kiezen en dat is niet zonder reden. De raamluiken van hout voorzien in een warme en sfeervolle uitstraling. Bovendien passen shutters net zo mooi bij een landelijke inrichting om een cottagegevoel te creëren als in een modern interieur om als sfeermaker te dienen. Een extra voordeel is dat shutters een perfect isolerende functie hebben als de luiken gesloten zijn. Hierdoor blijft het in de ruimte lekker koel in de zomer en warm in de winter.

Donkere, warme en natuurlijke kleuren

Naast de specifieke raamdecoratie trends van 2022 met houten jaloezieën, duurzame gordijnen en shutters geldt dat de kleur dit jaar een belangrijke plaats inneemt. De trend voor dit jaar bestaat uit raambekleding in donkere, warme en natuurlijke kleuren. Bij het gebruikmaken van raamdecoratie in een donkere kleur geldt dat het interieur een stijlvolle uitstraling krijgt. Bovendien is de raambekleding meteen een blikvanger in huis, want dat valt natuurlijk op en zeker voor een grote raampartij. Overigens is het met verschillende soorten raamdecoratie uiteraard mogelijk om te spelen met het licht. Bijvoorbeeld door de shutters deels open te doen en zo lichteffect te creëren of door de lamellen van houten jaloezieën in een open positie te zetten.

Gepubliceerd op29 maart 2022 om 0:00
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga