Deel deze spotlight

Project de Zuidoever Amsterdam

Tekst
BeeldNature@home

Zuidoever is de eerste locatie van De Oevers, een nieuw concept van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. Het is een woon-zorggebouw met een hoogwaardige uitstraling. De bewoners leiden aan dementie of hebben ernstige lichamelijke klachten.

Alles in Zuidoever draait om comfort voor de zintuigen. Om daglicht en tastzin in een natuurlijke, groene sfeer. Dat is vooral voor dementerenden belangrijk omdat beelden en aanraking allerlei emoties kunnen oproepen. Het interieur en de toegepaste materialen moeten vooral rustig en herkenbaar zijn, zonder dat het eenduidig of saai wordt.

Voor dit project was Tangram Architekten op zoek naar duurzame materialen die passen in het concept. In samenwerking met Tangram hebben we met onze wandpanelen een omgeving kunnen creëren die de leefwereld van de bewoners kan verrijken en zelfs vergroten.

Elke verdieping in Zuidoever heeft een eigen karakter. Dit wordt versterkt door de verschillende soorten wandbekleding. Die verlevendigen de ruimtes en helpen de bewoners bovendien te herkennen waar ze zijn en de weg te vinden. Dit stimuleert ze om een wandeling te maken en actief te zijn.

Alle wandpanelen hebben een natuurlijke uitstraling en nodigen uit om aan te raken. Vooral mensen met dementie hebben daar baat bij: zij oriënteren zich niet alleen op het oog maar ook op de tast. De tastzin blijft het langst van alle zintuigen intact.

Nature@home gebruikt uitsluitend restmaterialen voor haar wandpanelen. De materialen komen uit Europa en Azië (voornamelijk Indonesië), waar ze ook worden verwerkt. Wij letten daarbij sterk op duurzaamheid, locale arbeidsomstandigheden en maatschappelijk impact.

De restmaterialen die als grondstof dienen voor de panelen zijn hout, schors, kokosnoot, schelp, mossel, Himalaya zout en mos. Van deze producten worden op de natuur geïnspireerde vormen en structuren gecreëerd. De wandpanelen geven een ruimte een levendige, warme uitstraling en verbeteren de akoestiek.

Speciaal voor Zuidoever hebben wij bestaande structuren in diverse kleuren uitgevoerd.

Gepubliceerd op1 maart 2021 om 8:30
Adres
Belder 27
4704 RK Roosendaal