Deel deze spotlight

Optimaliseer de ruimteakoestiek met Soundblox

Tekst
BeeldSoundless Acoustics International

In de ontvangsthal van het exclusieve qppartementen-complex Résidence Couchirard in Lausanne, Zwitserland, wordt met Soundblox een positieve ontvangst gecombineerd met een prettige ruimteakoestiek waarbij deze akoestische bouwblokken een decoratieve aanvulling bieden op het interieur dat helemaal in harmonie is met de exclusieve uitstraling van het gebouw.

Soundblox akoestische betonblokken worden vanwege hun robuustheid en “balvastheid” ook al jaren toegepast in ruimten met hoge wanden en plafonds zoals sport- en gymzalen maar ook bijvoorbeeld in een receptie, schoolklas, gang en aula, gebedshuis, theaters, bibliotheek, fabriek, gevel, kantoor, conferentiezaal, hangars etc. Daarnaast worden ze ingezet in buitentoepassingen, langs snelwegen, stations en onder viaducten en zijn ze in het verleden vaker toegepast in kerncentrales.

Met name in ruimtes waar niet alleen de ruimteakoestiek een extra uitdaging vormt maar ook, door het hoge vochtigheidsgehalte of andere extreme omstandigheden, speciale eisen worden gesteld aan de materialen, kunnen Soundblox dé oplossing zijn voor akoestische klimaatbeheersing, zoals in bijvoorbeeld zwembaden en fabrieken.

Soundblox Carbstone : nu volledig circulair, cement-vrij en CO2 negatief!

Soundblox kunnen nu dus ook worden geproduceerd in een nieuwe, gecarboniseerde variant, waarbij ze nog steeds de voordelen van beton hebben, maar niet langer de ecologische nadelen. In tegenstelling tot de traditionele betonblokken, zijn deze blokken echter gefabriceerd met CO2, dat speciaal uit de lucht wordt gewonnen en ingezet bij de productie.

Deze blokken absorberen dus niet alleen geluid, maar ook CO2, waardoor ze ook intrinsiek bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast blijven ze, na installatie (in de buitenlucht) verder CO2 opnemen en worden steeds harder zodat ook de draagkracht nóg verder toeneemt.

Deze nieuwe akoestische Carbstone is nauwelijks van traditioneel beton te onderscheiden en heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen. De gecarboniseerde Soundblox, zijn net als de traditionele bekende akoestische betonblokken, uitgerust met de kenmerkende en vertrouwde Helmholtzresonatoren voor de absorptie van geluid, dat door de openingen van de blokken en in de daarachterliggende geluidskamers wordt opgenomen.

Ook de reguliere zichtblokken, waarmee Soundblox in een wand kunnen worden gecombineerd, zijn in dit nieuwe materiaal leverbaar.

Gepubliceerd op8 maart 2024 om 0:00