Deel deze spotlight

OPLEIDER; HOUT- EN MEUBILERINGSCOLLEGE

TekstMarieke Pool
BeeldXYTO Media

‘In het Nederlandse mbo heb je een stuk of vijftig roc’s en een tiental gespecialiseerde mbo’s. Roc’s zijn regionaal georiënteerd, de gespecialiseerde onderwijsinstituten zijn vooral branchegericht. Wij behoren tot die laatste categorie.’

Waar deze verschillen door zijn ontstaan? Dat heeft te maken met de betrokkenheid van de branches gere - lateerd aan deze tien mbo’s, zij hebben er veel aan gedaan om niet in zo’n groot instituut op te gaan.

Het HMC

Het Hout- en Meubileringscollege heeft twee locaties -in Amsterdam en Rotterdam- waar in totaal 3.800 studenten hun mbo-opleiding op niveau 2, 3 en 4 voor beroepen in de richtingen interieur, meubel, techniek en design volgen. Studenten komen vanuit het hele land. Er is een bereidheid om een uur tot vijf kwartier te reizen voor een opleiding aan het HMC, zelfs als er een vergelijkbare opleiding op een ROC in de buurt wordt aangeboden. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het onderwijs en met de aanbevelingen van vakgenoten W die op hun beurt ook hun opleiding aan het HMC hebben gevolgd.

We spreken de voorzitter van het College van Bestuur, Frans Veringa.

‘De betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven is ook nu onverminderd. Dat zie je onder meer terug in de samenstelling van onze Raad van Toezicht die voornamelijk uit mensen uit de branche bestaat. Het HMC is specialist in een smal en diep assortiment. Het gaat bij ons écht om de inhoud. Dat onderschrijft deze uitspraak van een van onze studenten ook: Het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Dat ziet niemand op het HMC. Of je nu gothic, kakker of iets anders bent, het gaat toch alleen maar over het vak. De spijker op zijn kop. Het is zo jammer dat we de school vanwege Corona nu niet open kunnen stellen. Voor onze studenten -zij missen hun lessen, het sociale contact en wellicht de eindexamenexpositie- en voor toekomstige studenten die zodra ze onze school binnenstappen direct warmlopen voor het HMC.’

STUDIECENTRUM

Het HMC beschikt over een up-to-date studiecentrum en lab met zeer uitgebreide faciliteiten. Studenten kunnen hier inspiratie opdoen, informatie vinden, werken aan opdrachten, onderzoeken, experimenteren en maken.

COLLECTIE

Het studiecentrum beschikt over een uitgebreide collectie, die gericht is op de vakopleidingen van het HMC. Je vindt er boeken, tijdschriften en stalen van bijvoorbeeld hout, steen en textiel. HMC-studenten kunnen de meeste materialen ook lenen.

WERKPLEKKEN

Studenten kunnen gebruik maken van onze verschillende werk - plekken. De computers zijn voorzien van alle gangbare program - ma’s zoals Autocad, Ironcad, Vectorworks en Adobe.

REPRO EN SERVICE

In de reprohoek kunnen studenten printen, kopiëren, scannen en inbinden. Een lichtbak, liniaal, nietapparaat of een plakbandje nodig? Ook daarvoor kan men in het studiecentrum terecht.

HMC-LAB

In het lab draait alles om onderzoeken, experimenteren, uitproberen, mislukken en maken. Studenten kunnen aan de slag met verschillende digitale technieken, zoals lasersnijden, 3D-printen en machinaal borduren. De instructeurs van het lab staan klaar voor het bieden van hulp en het beantwoorden van vragen. ‘In het lab staat onder meer een computergestuurde borduurmachine. Het is fantastisch voor studenten om hun eigen logo te ontwerpen en dan uit te vinden hoe je dat logo via een programma als SketchUp en die machine op een t-shirt geborduurd krijgt. Dit is echt de plek waar je van alles kunt en mag proberen

Gepubliceerd op11 mei 2021 om 0:00
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga