Deel deze spotlight

Open of dichte trap? De voordelen op een rij

Tekst
BeeldXYTO Media

Is jouw trap toe aan vernieuwing? Dan heb je vast al gekeken naar de mogelijkheden. Allereerst zal je een keuze moeten maken tussen een open of een dichte trap. Dat is niet eenvoudig. Beide trappen bieden namelijk zowel voor- als nadelen. Welke keuze je maakt, is geheel afhankelijk van de ruimte en persoonlijke wensen. Lukt het je maar niet om een keuze te maken? Lees dan snel verder en ontdek de voordelen van beide mogelijkheden.

Voordelen van een open trap

Je bent gevallen voor de charmes van een open houten trap.

Geen wonder, want deze ziet er ongelooflijk stijlvol uit. De perfecte toevoeging van iedere hal, overloop of woonkamer. Maar welke voordelen levert een open trap op?

Als we spreken van een open trap, dan bedoelen we een trap waarbij de treden los van elkaar staan. Er is dus een opening tussen elke trede. Dit zien we tegenwoordig steeds minder. Toch biedt het veel voordelen.

Het grootste voordeel zien we toch terug in hoeveel licht de trap doorlaat. Hierdoor ziet het er direct veel ruimtelijker uit. Daarom kiezen mensen meestal voor een open trap als de ruimte beperkt is. Dit zien we bijvoorbeeld vaak terug wanneer de trap in de woonkamer gevestigd is. Nog een groot voordeel is dat de trap eenvoudig schoon te houden is. Vuil kan zich moeilijk hechten tussen de treden. Door er regelmatig een stofzuiger en een doekje overheen te halen, blijft de trap heerlijk fris. Ideaal wanneer je kampt met allergieën of gewoon beter op de hygiëne in huis wilt passen.

Wel kan een open trap nadelen geven met jonge kinderen of huisdieren in huis. Valpartijen liggen op de loer. Dit kan voorkomen worden door de nodige maatregelen te treffen, maar het is wel iets om over na te denken.

Voordelen dichte trap

Dichte trappen zien we steeds vaker in woningen terug. Dit biedt dan ook tal van voordelen.

Zo zien we bijvoorbeeld dat het contactgeluid veel minder is als de trap bedekt is. Fijn wanneer er regelmatig van boven naar beneden wordt gelopen en je zo min mogelijk overlast wil veroorzaken. Zowel voor jezelf als voor de buren. Daarnaast is het een veiligere keuze wanneer je jonge kinderen en/of huisdieren in huis hebt. Ook zorgt de dichte ruimte ervoor dat het mogelijk is om extra opbergplek onder de trap te creëren.

Conclusie: open of dichte trap?

Maar wat kunnen we op basis van de bovenstaande voordelen concluderen? Wat is beter? Er is eigenlijk geen goed of fout. Beide trappen hebben zowel voor- als nadelen. Wat de beste keuze is, hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie. Als je kiest voor traprenovatie, is het belangrijk om eerst de verschillende mogelijkheden op een rij te zetten en ook jouw doel van de renovatie te bepalen.

Heb je nu een open trap en wil je deze graag dichtmaken? Dan is het ook mogelijk om in plaats van een geheel nieuwe trap enkel stootborden tussen de treden te laten plaatsen. Dat is stukken voordeliger dan de hele trap te vernieuwen.


Gepubliceerd op24 oktober 2023 om 12:23
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga