Dat bomen CO2 uit de lucht halen, dat is bekend. Daarmee leveren bossen een positieve bijdrage aan ons welbevinden buitenshuis. Minder bekend is het feit dat hout ook in huis een positief effect heeft op de gezondheid van de mens. Steeds meer internationale studies komen tot dezelfde conclusie: een gebouw met veel hout is een gezond gebouw.
In landen als Japan, Finland, Canada en Oostenrijk zijn studies gedaan naar de effecten van houtgebruik in woningen en bedrijfspanden op het welzijn van mensen. Er zijn positieve effecten gevonden als gevolg van gebruik van hout, zowel in de constructie als de afwerking binnen en buiten en de inrichting (vloeren, gevel- en wandbekleding, meubels). Hout heeft bijvoorbeeld uitstekende akoestische eigenschappen en mensen ervaren panden waarin veel hout is gebruikt als warm. Deze positieve punten dragen bij aan het verlagen van het stressniveau van bewoners en werknemers. Minder stress leidt tot een heleboel andere positieve effecten, waaronder een geringere kans op depressies en het op peil houden van het immuunsysteem, wat zeker in deze tijd van corona erg belangrijke pluspunten zijn. Andere studies tonen aan dat het gebruik van hout leidt tot het verlagen van de bloeddruk en daarmee ook de kans op hart- en vaatziektes. Uit een Finse studie blijkt bovendien dat bacteriën minder kans hebben zich te verspreiden, wanneer een gebouw voor een groot deel van hout is geproduceerd.
Momenteel is 1 op de 5 huizen wereldwijd gemaakt van hout of bamboe. Voor de volksgezondheid is dat een zegen en ook het milieu hoeft daar zeker niet onder te leiden, als die huizen maar worden gemaakt van PEFC-gecertificeerde producten. De certificering garandeert namelijk dat voor geoogste bomen nieuwe bomen worden geplant. Op die manier is de grondstof hout eindeloos hernieuwbaar.
Alle PEFC-gecertificeerde leveranciers kunt u vinden in de internationale database: pefc.org/find-certified.