(On)zichtbare akoestiek
Gezondheid en welzijn staan, mede door de confrontatie met de coronacrisis, steeds hoger op de agenda. Met als positief gevolg dat ook de binnenruimte steeds meer aandacht krijgt. Er wordt nu volop nagedacht over ventilatie, over een fijne woon-/werkomgeving en over akoestiek. Dit laatste is niet alleen cruciaal voor een aangename ruimtebeleving maar ook voor gezondheid op langere termijn. Maar: het oog wil ook wat.
Behalve het functionele aspect van geluidsdemping is ook het esthetische aspect belangrijk voor de ruimtebeleving. Toegepaste materialen kunnen het geheel completeren door een contrasterend effect of door juist compleet onopvallend het werk te doen. Je ziet ze niet, maar je hoort het effect wél.
Het is inherent aan akoestische materialen dat deze zacht en dus kwetsbaar zijn. Een plafond is dan ook de aangewezen plek om een akoestische oplossing in te verwerken. Ruimte zat en er is geen kans op schade door aanraking. Maar wat doe je dan met alle leidingen, armaturen en spots?
NAADLOZE AKOESTISCHE SPRAY-ON OPLOSSING
Met de naadloos akoestische spray-on oplossingen van Asona is dit probleem verleden tijd. Asona heeft hiervoor namelijk de volgende naadloze, geluidsabsorberende oplossingen ontwikkeld die snel op het plafond kunnen worden toegepast:
Sonaspray bestaat uit een duurzame vezel van cellulose die in de gewenste dikte en elke gewenste kleur op de muur aangebracht kan worden. Daarbij zijn uitvoeringen in verschillende structuur mogelijk.
Sonacoustic is een gladde en tevens naadloze uitvoering die bestaat uit een laag minerale wol en een toplaag , gemaakt van een hele fijn materiaal met een perfecte akoestische demping wat te verkrijgen is in verschillende kleuren.
Beide oplossingen gaan naadloos op in het bestaande ontwerp en volgen de vorm van het bestaande plafond. Ook ronde vormen, zoals koepels, kunnen met beide systemen naadloos worden meegenomen in het spuitwerk. Spots en lampen kunnen prachtig worden geïntegreerd. Ook leidingen en balken kunnen desgewenst worden meegenomen in het spuitwerk. Is het de bedoeling dat het leidingwerk juist zichtbaar blijft? Dan werken we er omheen. De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen conform de wensen van de opdrachtgever én de akoestische eisen worden uitgevoerd.
DE IMPACT VAN DE RUIMTEAKOESTIEK OP GEZONDHEID EN WELBEVINDEN
Een slechte ruimteakoestiek bevordert de kans op gehoorproblemen en vergroot ook concentratieproblemen en vermoeidheidsklachten en leidt tot minder productiviteit en zelfs stemproblemen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een slechte akoestiek zelfs invloed heeft op de smaakbeleving in restaurants. Daarnaast heeft het invloed op het immuunsysteem, iets waar je juist in deze tijd zuinig op moet zijn. Door de toepassing van geluidsabsorberende materialen wordt nagalm gereduceerd, het geluidsniveau verlaagd en de spraakverstaanbaarheid verbeterd. Dit is met name in de publieke sector, denk aan schoolgebouwen, een belangrijke aanvulling zodat gebruikers zich in een rustige ruimte bevinden waar ze zich goed kunnen concentreren.
Martin Dutour van Asona vertelt dat de akoestiek op scholen en kantoren vaak gewoonweg slecht te noemen is. ‘Met Sonaspray bieden we een uitstekend product om de gebrekkige akoestiek in klaslokalen en kantoor ruimtes te verbeteren. Een goede akoestiek maakt een ruimte vele malen aangenamer. Of het nu om een school, een ziekenhuis of de lobby van een hotel gaat. Op dit moment werken we veel voor onderwijsinstellingen. Met Sonaspray zorgen we voor een uitmuntende geluidsabsorptie en wanneer de situatie erom vraagt -in ruimtes die een soort klankkast vormen- combineren we de spray met de toepassing van minerale wol. Samenwerking met de aannemer en installateur is hierin enorm belangrijk. In deze samenwerking sturen we op de juiste volgorde van de werkzaamheden. Ik bedoel: eerst akoestiek, daarna pas de installaties. Bij nieuwbouw en renovatie is die volgorde gemakkelijk aan te houden. Het voorkomt dat we halsbrekende toeren moeten uithalen om de spray rondom installaties en afwerkingselementen toe te passen. Ja, in een bestaande situatie dat lastiger, maar ook dan komen we met een sluitende oplossing hoor.’