Deel deze spotlight

(ON)ZICHTBARE AKOESTIEK

Tekst
BeeldAsona Benelux BV

Optimaliseer de ruimteakoestiek met naadloze akoestische plafond oplossing.

Gezondheid en welzijn worden , mede door de Coronacrisis, steeds belangrijker. Daarnaast krijgt ook de binnenruimte steeds meer aandacht. Een goede ruimteakoestiek is niet alleen cruciaal voor een aangename ruimtebeleving maar ook voor gezondheid op langere termijn.

Het is inherent aan akoestische materialen dat deze zacht en dus kwetsbaar zijn. Een plafond is dan ook de aangewezen plek om een akoestische oplossing in te verwerken. Mede door de ruimte die beschikbaar is in een plafond. Echter werpt dat dan meteen weer een ander probleem op, nl. wat doe je met alle buizen, lampjes en spots?

Naadloze akoestische spray-on oplossing

Met de naadloos akoestische spray-on oplossingen van Asona is dit probleem verleden tijd. Asona heeft hiervoor namelijk de volgende naadloze, geluidsabsorberende oplossingen ontwikkeld die in korte tijd op het plafond kunnen worden toegepast. Globaal zijn er twee systemen.

Sonaspray wordt direct op elk mogelijk oppervlak gespoten in de gewenste kleur, structuur en dikte naar gelang de akoestische eisen.

Sonacoustic is een ultra-gladde oplossing met een luxe uitstraling, die op een backing van minerale wol wordt gespoten in diverse mogelijke kleuren.

Beide oplossingen gaan naadloos op in het bestaande ontwerp en volgen de vorm van het bestaande plafond, of deze nu recht is of rond. Ronde vormen, zoals koepels, kunnen met beide systemen naadloos worden meegenomen in het spuitwerk. Spots en lampen kunnen prachtig worden geïntegreerd .Ook buizen en balken kunnen, desgewenst, worden meegenomen in het spuitwerk of er wordt omheen gewerkt zodat ze juist zichtbaar blijven. De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen conform de wensen van de opdrachtgever én de akoestische eisen worden uitgevoerd!

De impact van de ruimteakoestiek op gezondheid en welbevinden..

Een slechte ruimteakoestiek bevordert de kans op gehoorproblemen en vergroot ook concentratieproblemen, vermoeidheidsklachten en leidt tot minder productiviteit en zelfs stemproblemen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat dit zelfs invloed heeft op de smaakbeleving in restaurants.

Daarnaast heeft het invloed om het immuunsysteem, iets waar je juist in deze tijd zuinig op moet zijn. Door de toepassing van geluidsabsorberende materialen wordt nagalm gereduceerd, het geluidsniveau verlaagd en de spraakverstaanbaarheid verbeterd. Dit is met name in de publieke sector, zoals schoolgebouwen, een belangrijke aanvulling om voor leerlingen een rustige ruimte te creëren waar ze zich goed kunnen concentreren.

Gepubliceerd op5 januari 2021 om 10:25