Deel deze spotlight

Natuurlijke vloerbedekking

Tekst
BeeldXYTO Media

Natuurlijke vloerbedekking is al jarenlang een trend die in vele interieurs is terug te zien. Dit komt onder meer door de vele mogelijkheden die er zijn. Hout is bijvoorbeeld een natuurproduct om bijvoorbeeld een prachtige houten vloer neer te leggen. Zo is een kurkvloer eveneens een duurzame vorm van natuurlijke vloerbedekking. De opties met natuurlijke vloerbedekking zijn haast eindeloos en zeker als het gaat om structuur, design en kleur van bijvoorbeeld kurkvloeren, houten vloeren, linoleum vloeren, kokosvloeren en bamboe vloeren.

Kurkvloeren

Een kurkvloer is een natuurlijke vloerbedekking die gemaakt is van kurk en voortkomt uit de bast van een kurkboom. Het voordeel van kurk als natuurlijk materiaal is dat alleen de schors nodig is en niet de hele boomstam. Dit maakt het tot een duurzame vorm van natuurlijke vloerbedekking. Om kurktegels of kurkpanelen geschikt te maken tot vloerbedekking vindt er een afwerking plaats met een laag lak. Dit zorgt voor een slijtvaste en vuilafstotende laag die de levensduur verlengt. Er zijn allerlei designs, kleuren en structuren beschikbaar voor deze natuurlijke vloerbedekking net als variaties in uitvoering. Bijvoorbeeld in de vorm van parkettegels van kurk, kurklaminaat en corkoleum (mix van kurk en rubber).

Houten vloeren

De meest bekende natuurlijke vloerbedekking is een vloer van hout met veel variatie in houtsoorten, structuren, kleuren en designs. Een houten vloer geeft je interieur een stijlvolle uitstraling en voorziet in een warme sfeer. Het is wel nodig om een houten vloer goed te onderhouden of je nu kiest voor parket of voor massief hout. Deze natuurlijke vloerbedekking past in allerlei interieurs. Heb je bijvoorbeeld een landelijk interieur dan past een houten eikenvloer daar perfect bij. In een modern interieur met een lichte inrichting staat een witte houten vloer prachtig, zoals whitewashed parket of een eiken vloer die wit geolied is.

Linoleum vloer

Een linoleum vloer bestaat grotendeels uit natuurlijke grondstoffen met lijnzaadolie als belangrijkste bestanddeel. Een kenmerk van deze natuurlijke vloerbedekking is dat deze uitermate hygiƫnisch en duurzaam is. Linoleumvloeren zie je door het onderhoudsarme en multifunctionele karakter vaak terug in kantoren en kantines, maar ook in woningen. Het is een comfortabele en flexibele vloer die in banen, panelen of tegels is aan te brengen. De levensduur van deze natuurlijke vloerbedekking is bijzonder lang, namelijk tot wel veertig jaar bij goed onderhoud.

Bamboe vloer

Een bamboevloer is natuurlijke vloerbedekking en zelfs van 100% natuurlijk materiaal gemaakt. Dit betekent dat er sprake is van een milieuvriendelijke vloer die de impact op het milieu zoveel mogelijk beperkt. Er bestaan allerlei soorten bamboe, maar deze zijn niet allemaal geschikt om vloeren van te maken. Bij het maken van deze vloeren wordt gebruik gemaakt van bamboesoorten die snel groeien. Bamboe is daarbij onder meer ideaal om bamboeparketvloeren mee te produceren. Je hebt de keuze uit uiteenlopende tinten en het is mogelijk om bamboe vloeren met kleurlak donkerder of lichter te maken.

Kokos vloeren

Kokos is een vorm van natuurlijke vloerbedekking, waarbij het hout van de kokospalm de basis vormt. Kokosparketvloeren zijn in uiteenlopende variaties verkrijgbaar in verschillende kleurtinten van licht tot donker. Overigens zijn er met kokos vloeren allerlei uitvoeringen om een keuze uit te maken. Naast dat kokos te gebruiken is voor lamelparket zijn er ook plankenvloeren beschikbaar net als fineerparket. Een bijzondere uitvoering van kokos vloeren betreft de tapis vloer die in een patroon te leggen is en uit kleine massieve plankjes bestaat. Een van de kenmerken van kokos vloeren is dat deze net als veel andere vormen van natuurlijke vloerbedekking een duurzaam karakter hebben.

Gepubliceerd op26 september 2023 om 16:28
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga