Deel deze spotlight

Loft inrichten: tips

Tekst
BeeldXYTO Media

Een loft bestaat uit een grote open ruimte en biedt alle vrijheid om deze naar wens in te richten. Het staat bijvoorbeeld niet vast waar je de zithoek, eettafel en keuken wilt plaatsen, zoals bij een standaard woning doorgaans het geval is. Je hebt een zee van open ruimte tot je beschikking om de loft van een comfortabel en functioneel interieur te voorzien. Zo heb je de keuze waar je een slaapkamer, studieruimte of werkruimte een plek geeft. De volgende tips helpen je bij een loft inrichten op een manier die bij je past.

Houd de loft ruimtelijk

Een loft is niet bedoeld om de ruimte op te delen in allemaal kamers. Het is juist de charme om de loft zo open en ruimtelijk mogelijk te houden. Dit is onder meer te bereiken door een beperkt aantal kleuren te gebruiken die samen een eenheid vormen. Maak je gebruik van allerlei verschillende en opvallende kleuren dan creëer je namelijk een te drukke uitstraling. Dit minimaliseert het ruimtelijke effect en dat is niet de bedoeling. Het is wel slim om grote meubels neer te zetten, zoals een heerlijke loungebank in de zithoek met veel zitruimte of een grote eettafel. Plaats je veel kleine meubels dan gaat het effect van de loft teniet, want deze vallen als het ware weg in de ruimte.


Zorg voor voldoende opbergruimte

Het ruimtelijke effect is bij een loft inrichten te behouden als je voor voldoende opbergruimte zorgt. Er zijn allerlei manieren om opbergruimte te realiseren. Een grote kast is een optie, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een salontafel of bank met opbergruimte neer te zetten. Heb je extra veel opbergruimte nodig voor je spullen dan is het mogelijk om een bed met lades aan te schaffen. Een andere optie om spullen uit het zicht te halen, is door een roomdivider meer te zetten die je bijvoorbeeld achter het hoofdeinde van het bed zet.


Privacy in een loft

De functies van wonen, koken en slapen zijn allemaal te realiseren in de open ruimte van een loft. Bij het inrichten van de open ruimte is het natuurlijk ook belangrijk om te denken aan de nodige privacy. Bijvoorbeeld betreffende het toilet en de douche. Hier zijn voor het inrichten van de loft speciale units beschikbaar die een aparte ruimte vormen. Overigens leent een loft zich natuurlijk perfect om een bad op pootjes neer te zetten, zoals bij je bed. Je kan dan naar wens een natuurlijke afscheiding maken zoals in de vorm van gaaswand met planten.


Indeling op hoogte

Een loft is doorgaans niet alleen groot in de lengte en breedte, maar ook in de hoogte. Dit biedt uiteraard mogelijkheden om de hoogte in te gaan. Bijvoorbeeld door een vide te creëren en daar het slaapgedeelte een plek te geven of er een studieruimte of werkruimte van te maken.


Halfhoge muur als afscheiding in de loft

Bij een loft inrichten is het natuurlijk ook mogelijk om met een afscheiding in de grote open ruimte te werken. Naast een roomdivider voor achter het bed om opbergruimte te creëren, kan je ook denken aan een plek om te werken achter een halfhoog muurtje. Zo heb je ook de mogelijkheid om een halfhoge muur te gebruiken als afscheiding met de keuken. Je hebt dan bijvoorbeeld geen rechtstreeks zicht op het aanrechtblad met opgestapelde vaat.


Denk aan de lichtinval

Het is wel aan te raden om bij het plaatsen van afscheidingen rekening te houden met de lichtinval. Plaats een muurtje dus zo dat deze geen licht wegneemt. Het is uiteraard ook mogelijk om een afscheiding te maken die licht doorlaat, zoals wanneer je een werkhoekje wilt maken. Hier zijn glasblokken uitstekend voor te gebruiken. Een halfhoge kast met open vakken laat licht door en is eveneens als afscheiding toe te passen.

Gepubliceerd op27 februari 2024 om 11:46
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga