Deel deze spotlight

Landelijk interieur: do's & dont's

Tekst
BeeldXYTO Media

Een landelijk interieur is stijlvol van zichzelf en dat is te danken aan de combinatie van natuurlijke materialen en kleuren. Je ervaart in een landelijke woonstijl een natuurlijke rust, warmte en een fijne sfeer. De natuurlijke materialen geven karakter aan een landelijk interieur en je kan deze stijl naar je eigen voorkeuren vormgeven. Bijvoorbeeld door accenten aan te brengen met riet en linnen of door grote meubelen een plek te geven.

Natuurlijke materialen voor landelijk interieur

Onbehandeld hout is een van de populaire materialen om een interieur in een landelijke stijl in te richten. Hier zijn rotan en riet aan toe te voegen, maar ook leer past goed in deze natuurlijke woonstijl. Het uitgangspunt bij de toepassing van natuurlijke materialen is dat eenvoud voor de schoonheid zorgt. Bij het mixen en matchen van materialen is het verder mogelijk om beton en linnen toe te passen net als bijvoorbeeld marmer.


Populaire kleuren voor een landelijk interieur

Heb je een landelijk interieur voor ogen dan zie je dat beige, aardetinten en wit volop aanwezig zijn. Je kan er meer kleur in aanbrengen om een extra warme sfeer te creëren, zoals okergeel of door kleureffecten te realiseren met lichte grijstinten. In de landelijke woonstijl doen groen en blauw het in allerlei tinten eveneens perfect.


Basis voor landelijke inrichting

De basis voor een landelijke inrichting staat voor natuurlijke materialen, eenvoud en lichte kleuren. Dit is het uitgangspunt om je woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer van een landelijk interieur te voorzien. Je kan voor een houten vloer kiezen, maar ook voor natuursteen of voor een cementgebonden gietvloer. Kies in elk geval niet voor vloerbedekking als je een landelijke woonstijl wilt.


In de woonkamer kan je een grote bank neerzetten als je daar de ruimte voor hebt en al dan niet combinatie met een fraaie wandkast of dressoir. Een rotanstoel en salontafel van hout geeft verder vorm aan het landelijk interieur. Raambekleding is in allerlei variaties verkrijgbaar voor zowel de woonkamer als slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan linnen gordijnen of aan vouwgordijnen van een grof geweven stof. Ook houten jaloezieën of shutters staan prachtig net als bamboe rolgordijnen die perfect in een landelijke woonstijl passen.

Verlichting in landelijke woonstijl

De verlichting speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in een landelijke woonstijl. Je kan bijvoorbeeld een grote vloerlamp neerzetten met een rieten kap. Of een speels effect realiseren door rieten lampen in verschillende formaten en designs te combineren. Zo kan je ook houten lampen met een linnen kap een plekje geven in je interieur. Modern designlampen passen minder goed in een landelijk interieur.


Landelijke keuken

Heb je een mooie grote woonkeuken of sluit de keuken aan op je woonkamer? De keuken is landelijk in te richten door er een fijne leefkeuken van te maken met een grote eettafel van hout en een buffetkast, waarin je het servies uitstalt. Een groot fornuis past er natuurlijk ook perfect bij. Heb je een kleinere keuken dan is het belangrijk om vooral van losse elementen gebruik te maken. Je kan in plaats van keukenkastjes boven het aanrecht bijvoorbeeld ook planken aan de muur bevestigen. De kleur is ook belangrijk, want een keuken in hoogglans zwart is een mismatch met een landelijke woonstijl.


Houten schuifdeur

Weet je wat mooi staat in een landelijke inrichting en het natuurlijke interieur extra karakter geeft? Een houten schuifdeur van bijvoorbeeld verweerd hout. Je creëert hiermee de bijzondere sfeer van een authentieke woonboerderij.


Landelijke stijl in de badkamer

Wil je de badkamer ook in een landelijke stijl inrichten? Dan kan je kiezen voor natuurlijke tegels in lichte tinten of verweerde en oude tegels te gebruiken. Liever wat meer kleur? Dan is taupe een ideale kleurtint om toe te passen. Denk ook aan een fraaie badkuip op pootjes en voeg badkameraccessoires van riet en bamboe toe voor een warme sfeer. Opbergruimte is te creëren door een houten badkamerkast neer te zetten.


Gepubliceerd op26 maart 2024 om 11:56
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga