Deel deze spotlight

Kurk in de badkamer gebruiken

Tekst
BeeldXYTO Media

Kurk in je badkamer zorgt voor een warme, sfeervolle en natuurlijke look en heeft als voordeel waterbestendig te zijn. In de badkamer is het echter belangrijk dat een kurkvloer helemaal waterdicht is. Wil je kurk in de badkamer gebruiken dan is het dus aan te raden om een waterdichte kurkvloer aan te schaffen. Kies je voor kurktegels in de badkamer? Dat is mogelijk, want er bestaan waterdichte kurktegels. In dit geval is het wel heel belangrijk dat deze goed verlijmd zijn, want anders kan er vocht doorheen komen.

Kurkvloer in de badkamer: plakkurk

Bij het toepassen van kurk in de badkamer als vloer heb je de keuze tussen zogenoemde plakkurkvloeren en klikkurkvloeren. Plakkurkvoeren ofwel verlijmde kurkvloeren zijn het meest traditioneel en zijn volledig van kurk gemaakt. Deze vloer is te verlijmen op de ondervloer, die overigens geheel vlak en strak dient te zijn als je een goed resultaat wilt realiseren. Mocht de ondergrond niet vlak zijn dan kan je deze egaliseren. Dit is zowel mogelijk bij een ondervloer van hout als bij beton.


Kurk in badkamer aflakken

Ligt de kurkvloer eenmaal in de badkamer dan is het van belang dat je deze aflakt en het liefst drie keer. De bovenzijde krijgt op deze manier een sterke en stevige laag die bescherming biedt tegen krassen. Bovendien voorzie je de naden door de lak eveneens van een beschermend laagje. Bij de randen van de muur in de badkamer is het van belang deze af te kitten. Op deze manier komt er geen water via de scheiding bij de wand onder de kurkvloer terecht.


Kurkvloer in de badkamer: klikkurk

De innovatieve ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het tegenwoordig ook mogelijk is om kurk in de badkamer te gebruiken in de vorm van klikkurk. Let bij de aanschaf van een klikkurkvloer er wel op dat deze inderdaad geschikt is om toe te passen in een badkamer. Het materiaal dient wat dat betreft wel volledig waterdicht te zijn.


Kurkwand in de badkamer

Wil je kurk in je badkamer toepassen op een wand om een mooie kurkmuur te creëren? Er zijn meerdere soorten kurk geschikt om in de badkamer op een muur te bevestigen. Ook hiervoor geldt dat het wel belangrijk is om waterbestendig kurk te kiezen. Een kurkmuur in je badkamer staat bijvoorbeeld mooi op de wand van je wastafel met daarboven een spiegel. Zo maak je van de kurkwand in je badkamer een echte blikvanger.


Voordelen kurk in de badkamer

Naast dat kurk milieuvriendelijk en duurzaam materiaal is en in een natuurlijke look voorziet, zijn er nog meer voordelen van kurk in je badkamer. Het materiaal beschikt namelijk zowel over isolerende als over akoestische eigenschappen. Je ervaart dan ook een fijn comfort als met blote voeten op een kurkvloer staat. Of loopt, want dan merk je een lichtverend effect. Daarnaast voorziet kurk in de badkamer je van optimaal gebruiksgemak, want het oppervlak is door de aflak gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is er sprake van waterafstotende kenmerken die voorkomen dat er schimmels en bacteriën groeien. Je maakt met kurk ook een duurzame keuze, want het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar en te recyclen.

Gepubliceerd op22 augustus 2023 om 15:11
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga