Koninklijke CBM - Hout-of-the-box
‘Tegen welke wereldwijde problemen wij tijdens de coronacrisis zijn aangelopen? Dat zijn er twee: de grondstoffencrisis en de logistieke problemen. De grondstoffenschaarste zorgde voor enorme prijsstijgingen en lange levertijden waardoor de productie onder druk kwam te staan. Het hamstergedrag van producenten daarbij opgeteld, maakte dit tot een behoorlijk probleem. Het logistieke verhaal deed een extra duit in het zakje. Het was moeilijk om containers te krijgen, de prijzen rezen daardoor de pan uit en er lagen ook nog eens grote schepen vast in het Suezkanaal. Niet gek dat de hele logistieke keten op zijn gat lag.
EEN HALF JAAR TE VROEG
‘Het grondstoffenverhaal heeft natuurlijk ook een andere kant. Earth Overshoot Day valt elk jaar eerder, dit jaar was dat al op 29 juli. Dat betekent dat we halverwege het jaar alle grondstoffen voor dit jaar al hebben opgebruikt. Als we deze dag niet op korte termijn terugbrengen naar 31 december blijft er straks geen aarde mee over om door te geven. Voor ons reden genoeg om naar ketenoplossingen te zoeken. En die zijn er! Samen met slaapmeubelfabrikanten, met retailers, met partners uit de chemische industrie die o.a. het schuim leveren, met onderzoeksinstellingen enzovoort hebben we bijvoorbeeld concrete oplossingen gevonden voor het probleem van de anderhalf miljoen matrassen die we jaarlijks in Nederland afdanken en verbranden. De resultaten van dit sectorbrede initiatief zijn veelbelovend en dat geldt ook voor onze nieuwste uitdaging: recycling en hergebruik van plaatmateriaal. Een individueel bedrijf kan dit soort problemen onmogelijk alleen oplossen, daar moeten we de hele keten voor organiseren. En dat is precies de toegevoegde waarde die we als brancheverenging hebben voor onze leden en wat we aan het doen zijn. We zitten met recyclebedrijven, fabrikanten, verkopers, de chemische industrie en partijen als Renewi aan tafel om te achterhalen hoe we resthout en gebruikt spaanplaat en MDF op een goede manier een nieuwe bestemming kunnen geven. Wat de chemische industrie bij ons aan tafel doet? Zonder hen is hergebruik van vervuild materiaal -denk aan lijmen en lakken- en moeilijk te recyclen plaatmateriaal zoals MDF niet haalbaar. Zij staan aan de basis van alle proeven waarin we ontdekken hoe we afval via pyrolyse en chemische recycling kunnen bewerken tot nieuwe bruikbare materialen. We testen eerst op kleine schaal en zetten langzaam maar zeker stappen. Op dit moment ligt er een grote subsidieaanvraag voor de Task Force Plaatmateriaal bij de overheid om schaalvergroting te kunnen realiseren.’
HOUT-OF-THE-BOX
‘We maken onze leden actief bewust van het overmatige grondstoffengebruik en roepen ze op restafval en productieresten te verzamelen en bij voorkeur in verschillende containers te scheiden. Met een container voor schone producten en een voor vervuilde producten kunnen we al echt het verschil maken. Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van een container die heel makkelijk stapelbaar is op een pallet. Waarom we deze hout-of-the-box ontwikkelen? Om het op korte termijn mogelijk te maken dat leveranciers van plaatmateriaal, denk aan Baars & Bloemhoff die dagelijks met duizenden auto’s hun producten uitleveren, via een ophaalsysteem bruikbare grondstoffen terughalen. Hiervoor ontwikkelen we naast de box ook een app waarin producenten kunnen aangeven dat hun box vol zit en dus klaar is om opgehaald te worden. Het mes snijdt hier aan twee kanten: we helpen recycling in het zadel en de vrachtwagens rijden niet langer leeg terug naar de basis. Door het op deze manier te organiseren, is het ook voor onze kleinere MKB-leden toegankelijker om recycling toe te passen. Weet je waar ik trots op ben? Zeven jaar geleden liepen we flink achter, we hadden het grondstoffenakkoord nog niet eens meegetekend. Inmiddels zijn we van de achterhoede opgestoomd naar de frontlinie.
Nee, de grondstoffenschaarste was niet de aanleiding om ons hierin vast te bijten. Hoewel het natuurlijk wel een extra bevestiging van de noodzaak was. Maar dat het idioot is om jaarlijks 1,5 miljoen matrassen en stapels plaatmateriaal te verbranden, daar waren we ons al een tijdje van bewust. Het is al lang tijd om stappen te gaan zetten!’
BEURZEN NIET OP DE OUDE VOET
‘Onze branche is goed door de crisis gekomen. Dat wordt ook bevestigd door de internationale beurzen die nu weer langzaam opstarten. Maar of het wat beurzen betreft weer wordt zoals het was? Dat betwijfel ik. Er komen zeker nieuwe concepten, waarschijnlijk hybride en er zal ook echt het een en ander digitaal worden georganiseerd. Wij kijken er met nieuwsgierigheid en optimisme naar. En we zijn blij dat standbouwers weer aan de slag kunnen. Deze collega-branche heeft het ongelooflijk moeilijk gehad. Een aantal standbouwers koos ervoor om in de interieurbouw aan de slag te gaan. . Dat is overigens nog niet zo’n eenvoudige overstap; de meesten ervaren dat interieurbouw echt een ander vak is. Hopelijk trekkende beurzen weer aan zodat iedereen weer kan doen waar hij of zij goed in is.