Deel deze spotlight

Kleine keuken inspiratie

Tekst
BeeldXYTO Media

Bij het inrichten van een kleine keuken is er volop inspiratie op te doen. Je hebt nu eenmaal wat minder ruimte tot je beschikking in een kleine keuken, maar er zijn allerlei slimme oplossingen beschikbaar. Zo kan je toch voldoende opbergruimte creëren door met de nodige inspiratie de ruimte in de kleine keuken optimaal te benutten.

Kleine keuken praktisch indelen

Het hoeft niet aan inspiratie te ontbreken om een kleine keuken op een praktische manier in te delen. Er zijn een aantal keukenonderdelen die je echt nodig hebt, zoals een keukenblad met spoelbak, kookvoorziening, koelkast en opbergruimte. Maak daarom eerst een plattegrond van je kleine keuken en kijk wat in de ruimte de beste keukenopstelling is voor een praktische indeling.


Creëer maximale opbergruimte

Het is juist in een kleine keuken van belang om maximale opbergruimte te creëren. Maak dan ook volop gebruik van keukenkastjes door deze onder het aanrechtblad te plaatsen en erboven te hangen. Het is ook slim om met de indeling van keukenkastjes rekening te houden. Een keukenkast met planken voorziet wat dat betreft in meer ruimte.


Heb je een lastige hoek in de kleine keuken? In dat geval is het ideaal om er een hoekkast in te plaatsen. Mocht je nog te weinig opbergruimte hebben dan zijn er toch nog een aantal slimme tips om extra ruimte te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een plank aan de andere muur of hang keukengerei op aan een stang met haakjes.


Roltafel in je keuken

In een kleine keuken biedt een aanrechtblad soms maar beperkt ruimte. Als je dan te weinig werkruimte hebt, is dit op te lossen door een keukenroltafel aan te schaffen. Dit is een keukentrolley, maar dan uitgevoerd met een werkblad. Op deze manier heb je extra werkruimte tot je beschikking. Bovendien is de ruimte eronder te gebruiken om keukenspullen op te bergen.


Kies je keukenapparatuur slim

Er zijn allerlei keukenapparaten die gemak bieden, van oven tot vaatwasser en van magnetron tot airfryer. In een kleine keuken is er vaak maar beperkt plaats, zodat je gehouden bent om slimme keuzes te maken. Kies je voor een vaatwasser dan neemt deze bijvoorbeeld de ruimte in van een keukenkastje.


Heb je een oven nodig, maar is je keuken echt heel klein? In plaats van een fornuis met oven te kopen, kan je ook een kleine koelkast onder een fornuis plaatsen. Je kan dan een losse oven kopen of een airfryer die natuurlijk de functie van een heteluchtoven heeft. Een airfyer is gemakkelijker te verplaatsen dan een vrijstaande oven. Overigens biedt de ruimte op een vrijstaande koelkast weer de mogelijkheid om daar de airfryer, oven of combimagnetron op te plaatsen.


Kleuren en verlichting

Kleuren en verlichting hebben invloed op de sfeer in je keuken, maar ook met betrekking tot het ruimtelijk effect. Wat dat betreft hebben lichte kleuren de voorkeur om je kleine keuken groter te laten lijken. Verder is het aan te raden om met de verlichting rekening te houden door verschillende lichtbronnen te gebruiken. Bijvoorbeeld met een heldere lichtbron aan het plafond met licht dat dimbaar is en spotjes onder de keukenkastjes. Op deze manier kan je de sfeer in de kleine keuken aanpassen aan het moment.

Gepubliceerd op16 januari 2024 om 10:05
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga