Deel deze spotlight

Kinderkamer inrichten: waar moet je op letten?

Tekst
BeeldXYTO Media

Ga je een kinderkamer inrichten nu je kind daaraan toe is? Het opnieuw inrichten van de slaapkamer voor je kind gebeurt vaak bij de overstap naar een groter bed. Dit is een ideaal moment om het interieur van de kinderkamer te restylen met een kinderbed, kindermeubels en leuke decoratie. Je kan ook de wanden een opknapbeurt geven of nieuwe raambekleding aanschaffen. Er zijn wat dat betreft wel een aantal aspecten om op te letten als je een kinderkamer gaat inrichten.

Groter bed voor je kind

Het hangt een beetje van de leeftijd van je kind af welk type kinderbed geschikt is. Slaapt je peuter nog in een klein ledikantje dan kan je de overstap maken naar een peuterbed. Bedenk dan wel dat je kindje daar over een paar jaar weer te groot voor is. Je kan daarom ook besluiten om bij het inrichten van de kinderkamer direct een eenpersoonsbed aan te schaffen. Kinderbedden en eenpersoonsbedden zijn in allerlei designs en in uiteenlopende materialen verkrijgbaar. Heb je al een bepaald thema in gedachten voor de kinderkamer dan kan je de stijl daarop afstemmen.


Creƫer meer opbergruimte

Er is als je kindje ouder wordt meer opbergruimte nodig. Bij het inrichten van de kinderkamer is daar gemakkelijk rekening mee te houden. Denk niet alleen aan meer opbergruimte voor bijvoorbeeld speelgoed, maar ook aan extra ruimte om kinderkleding op te bergen. Misschien heb je al wel gemerkt dat het aan opbergruimte op de kinderkamer schort nu je kindje veel meer spullen heeft dan in de babytijd. Heb je maar beperkt ruimte dan is het wellicht een idee om een kinderbed met opbergruimte te kopen. Bijvoorbeeld met een lade onder het bed.


Maak een zithoekje

Heb je sinds de babytijd een stoel voor jezelf op de kinderkamer staan? Bij de nieuwe inrichting is het ideaal om voor je kindje een leuke zithoek te maken. Bijvoorbeeld met een kinderfauteuil, laag tafeltje of een minibureautje met een kinderstoeltje. Een zithoek voor je kindje is niet alleen praktisch, maar staat ook fantastisch in de kinderkamer.


Make-over met nieuw design

De kinderkamer inrichten met nieuwe meubels is perfect te combineren met een nieuw design. Je kan de muren opnieuw sauzen in een kleur die je mooi vindt of de wanden van themabehang voorzien. Bij de keuze voor een nieuw design kan je ook aan kleine dingen denken, zoals andere decoratie, kinderlampen of kinderposter aan de muur. Een hele simpele manier om de kinderkamer een nieuwe look te geven, is door nieuw beddengoed aan te schaffen. Dit is natuurlijk ook nodig als je een groter bed voor je kindje hebt gekocht.


Denk aan de veiligheid

Je kindje gaat waarschijnlijk vaker tijd alleen doorbrengen op de eigen kinderkamer om bijvoorbeeld te spelen. Daarom is het van groot belang dat je bij het inrichten van de kinderkamer aandacht besteed aan de veiligheid. Loop maar eens door de kinderkamer en kijk welke situaties mogelijk gevaar opleveren. Bijvoorbeeld stopcontacten die laag bij de grond zitten of een raam dat gemakkelijk open is te maken. Gebruik dan bijvoorbeeld raambeveiligers en stopcontactbeveiligers.


Plaats in elk geval geen meubels bij het raam. De verleiding is erg groot om er op te klimmen. Je kan de kastdeuren van kinderbeveiliging voorzien om te voorkomen dat alles wat in de kast zit opeens op de grond ligt. Zit de kinderkamer op een verdieping dan is het belangrijk om een traphekje te plaatsen. Dit voorkomt dat je kindje zonder toezicht de trap afgaat. Denk ook aan de veiligheid in verband met brandgevaar en plaats daarom een rookmelder op de verdieping.


Gepubliceerd op19 december 2023 om 9:56
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga